Ryde wint eerste British Superbike race op Donington Park voor Bridewell en verkleint achterstand in kampioenschap

167
Kyle Ryde met een wheelie over de finish - Donington Park | © Bennetts British Superbike Championship

Kyle Ryde heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race van het weekend gewonnen op Donington Park. Vanaf pole position bleek de OMG GRILLA Yamaha coureur oppermachtig en verkleinde hij zijn achterstand op kampioenschapsleider Tommy Bridewell, die tweede werd. Jaimie van Sikkelerus had dit weekend zijn comeback gepland maar die kwam al heel vroeg ten einde.

Dit weekend wordt de tiende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Donington Park. Het is het voorlaatste raceweekend van 2024 voordat het seizoen over twee weken traditiegetrouw op Brands Hatch wordt afgesloten. Het is dit weekend tot dusver zonnig en droog op het Engelse circuit maar met een buitentemperatuur van zo’n 12°C is het behoorlijk fris.

Kwalificatie
In de kwalificatie wist Kyle Ryde, momenteel de nummer twee in het BSB-kampioenschap, met een 1’27.428 pole position te behalen voor Danny Kent en Josh Brookes. Charlie Nesbitt kwalificeerde zich als vierde voor kampioenschapsleider Tommy Bridewell en Glenn Irwin, de vicekampioen die momenteel tweede staat.

Race 1
Polesitter Kyle Ryde kwam goed genoeg weg om als leider de eerste bocht in te gaan voor Danny Kent en Josh Brookes. Tommy Bridewell reed op de vierde plaats voor Charlie Nesbitt en Glenn Irwin met daarachter Leon Haslam, Christian Iddon, Andrew Irwin en Ryan Vickers in de top tien.

Kent probeerde in de Fogarty Esses aan te vallen maar schoot rechtdoor waardoor hij buiten de top tien terugviel. Bridewell viel op dit moment aan bij Brookes en klom daardoor in één keer op naar de tweede plaats achter titelconcurrent Ryde.

Ryde en Bridewell wisten al gauw een gat te slaan richting Brookes terwijl Glenn Irwin in de vierde ronde opschoof naar de vierde positie ten koste van Nesbitt.

In de zevende ronde besloot Glenn Irwin aan te vallen bij Brookes waardoor hij de derde plaats overnam. Zijn achterstand op Ryde en Bridewell bedroeg inmiddels al wel bijna vier seconden. Jongere broertje Andrew Irwin zou een ronde later ook voorbijgaan aan Brookes.

Het verschil tussen Ryde en Bridewell bleef minimaal dus het was wachten op een aanval. Daarachter leek Andrew Irwin ook snel genoeg te zijn voor een aanval op zijn oudere broer Glenn Irwin maar het was duidelijk dat junior de titelkansen van zijn broer niet wilde verkleinen.

Richting de slotfase had Ryde toch een voorsprong opgebouwd richting Bridewell waarbij de Honda coureur ook geen risico’s wilde nemen. Ryde kwam als overtuigende winnaar over de finish voor Bridewell en Glenn Irwin waarmee hij belangrijke zaken deed voor het kampioenschap. Andrew Irwin gunde zijn oudere broer het podium en werd vierde voor Kent en Nesbitt.

Uitslag:

1. Kyle Ryde – Yamaha
  2. Tommy Bridewell – Honda | +2,071
  3. Glenn Irwin – Ducati | +8,689
  4. Andrew Irwin – Honda | +8,972
  5. Danny Kent – Yamaha | +9,710

In het kampioenschap blijft Bridewell de leider met 356 punten voor Ryde (353) en Glenn Irwin (309). Iddon (251), Kent (250) en Vickers (240) lijken zo goed als uitgeschakeld voor de BSB-titel.

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus had dit weekend zijn langverwachte comeback gepland nadat hij een aantal maanden geleden aan beide knieën is geopereerd. Het werd echter al gauw duidelijk dat het nog te vroeg was en hij nog niet voldoende hersteld is. Na één ronde op zijn Honda CBR1000RR-R Fireblade was het duidelijk dat het niet ging en besloot de coureur uit Akersloot het dit weekend voor gezien te houden.

Jaimie van Sikkelerus: “Ik heb het geprobeerd, maar meteen tijdens de eerste sessie merkte ik in de outlap al dat het niet ging. Mijn outlap was dan ook meteen de enige ronde van het weekend. Dit weekend kwam te vroeg. We werken er keihard aan om voor Brands Hatch klaar te zijn.”

In de British Supersport klasse heeft Jorel Boerboom zich zaterdagmiddag als 22e gekwalificeerd waarna hij ‘s middags in de Sprint race als zestiende over de finish kwam. Floris Schipper kwalificeerde zich vrijdagmiddag als twintigste waarna hij zaterdagmiddag in beide races als zestiende eindigde.

Handige links British Superbikes Donington Park:

Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube

Vrijwillige bijdrage

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’

Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.