Alonso behaalt achtste Moto3 zege van 2024 in Misano, Veijer promoveert naar derde plaats

4124
moto3-podium-misano2-2024
Moto3 podium - Misano 2 | foto© @Intact GP

David Alonso heeft zondagochtend de Moto3 race op het Misano World Circuit Marco Simoncelli gewonnen. De Colombiaan sloeg in de laatste ronde toe en wist Ángel Piqueras en Daniel Holgado achter zich te houden. Collin Veijer kwam als vierde over de finish maar schoof op naar de derde plaats doordat Holgado de track limits had overschreden in de laatste ronde.

Evenement: Gran Premio Pramac dell’Emilia-Romagna
Circuit: Misano World Circuit Marco Simoncelli
Categorie: Moto3
Tijd: 10:00 – 10:35 uur
Sessie: Race – 20 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 20°C

Zondagochtend om 10:00 uur, een uur eerder dan gebruikelijk, ging de twintig ronden lange Moto3 race van start op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De omstandigheden waren nagenoeg ideaal op het Italiaanse circuit met zonneschijn en een zeer aangename buitentemperatuur.

Polesitter Taiyo Furusato startte goed en ging als leider de eerste bocht in voor WK leider David Alonso en Ivan Ortolá. Ángel Piqueras, die hier de race twee weken geleden wist te winnen, reed op de vierde plaats voor Stefano Nepa en Collin Veijer.

Voor David Muñoz ging het al heel vroeg mis doordat hij ten val kwam in bocht 2, de Spanjaard kon zijn weg nog wel vervolgen. Voor de crash die hij twee weken geleden veroorzaakte moest Muñoz in deze race twee Long Lap penalty’s uitvoeren. Even later zou ook Tatchakorn Buasri onderuitgaan, voor hem ging het mis in bocht 10 (Tramonto).

Aan het eind van de openingsronde had Alonso de leiding overgenomen van Furusato en was Veijer opgeschoven naar de derde plaats. De Nederlander zou bij het ingaan van de tweede ronde wel weer gepasseerd worden door Piqueras en even later ook door Daniel Holgado en Adrián Fernández waardoor hij weer terugviel naar P6.

Alonso kon niet ontsnappen en in de vierde ronde had Holgado voor het eerst in de wedstrijd de leiding overgenomen. De kopgroep zat nog steeds dicht bij elkaar waar Veijer onderdeel van was op de zesde plaats.

In de zevende ronde was het Piqueras die besloot aan te vallen in de eerste chicane en daarmee de leiding overnam. De eerste veertien coureurs waren minder dan twee seconden van elkaar verwijderd waardoor er nog steeds een grote kopgroep was. Veijer was op dit moment weer opgeklommen naar de vierde plaats en begon zijn tempo wat op te schroeven. Op dit moment reed hij dan ook de snelste ronde van de race.

Aan het einde van de negende ronde probeerde Furusato een zeer late uitremactie in te zetten maar hij raakte daarmee Fernández waardoor ze beiden wijdgingen. Veijer kon hiervan profiteren maar de verschillen in de kopgroep bleven minimaal.

Bij het ingaan van de tweede helft van de race reed Alonso weer aan de leiding en de Colombiaan verhoogde het tempo. Holgado en Piqueras konden dit volgen terwijl Veijer een gaatje had laten vallen op de vierde plaats. De Nederlander leek echter wel over het tempo van de drie coureurs voor zich te beschikken en deed er alles aan om zich bij dit kopgroepje te voegen.

Alonso, Holgado, Piqueras en Veijer leken zich voor te bereiden op een gevecht in de slotfase aangezien hun rondetijden nagenoeg hetzelfde waren en ze een seconde voorsprong hadden opgebouwd richting Ortolá op de vijfde plaats.

Aan het einde van de negentiende ronde besloot Holgado aan te vallen met een zeer late uitremactie in bocht 14 (Carro). Alonso ging hierdoor wijd waardoor ook Piqueras langszij kon komen. Veijer moest alle zeilen bijzetten om bij dit groepje aan te haken en kon zelf vooralsnog niet aanvallen.

Het kwam aan op de laatste ronde die Holgado als leider inging voor Piqueras, Alonso en Veijer. Bij het aanremmen voor bocht 8 waren het Alonso en Piqueras die beiden voorbijgingen aan Holgado waardoor de GASGAS coureur weer naar de derde plaats werd verwezen. Het werd nog zeer spannend in de laatste twee sectoren maar uiteindelijk was Alonso de sterkste.

De Colombiaan behaalde na een spectaculair duel zijn achtste overwinning van het seizoen en alweer de twaalfde van zijn carrière. Piqueras werd vlak achter hem tweede met Holgado die de finish als derde passeerde. Zo werd Holgado uiteindelijk niet geklasseerd doordat hij de track limits in de laatste ronde had overschreden. Dit betekende dat de Spanjaard één plaats werd teruggezet en dat Veijer van de vierde plaats opschoof naar de derde.

Uitslag:

1. David Alonso – CFMoto
  2. Ángel Piqueras – Honda | +0,175
  3. Collin Veijer – Husqvarna | +0,367
  4. Daniel Holgado – GASGAS | +0,295 (+1 pos)
  5. Ivan Ortolá – KTM | +2,963

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Alonso nu 271 punten achter zijn naam staan en een voorsprong van maar liefst 82 punten in handen. Die voorsprong heeft hij op zowel Holgado als Veijer doordat zij allebei 189 punten hebben gescoord. Ortolá staat vierde met 184 punten.

De gehele MotoGP paddock wordt nu ingepakt in kratten om zo gauw mogelijk op het vliegtuig te worden gezet richting Indonesië. Daar wordt aankomend weekend, van 27 t/m 29 september, namelijk alweer de vijftiende Grand Prix van 2024 verreden.