Krassen uit auto verwijderen voor verkoop: nuttig of niet?

8
auto-krassen

Bij het voorbereiden van je auto voor de verkoop, ga je je auto natuurlijk eerst in een zo goed mogelijke staat brengen. Je auto goed boenen en polijsten, is hier een voorbeeld van. Ook het verwijderen van krassen en de autolak herstellen, is een afweging die je kunt maken. Het is begrijpelijk dat je wilt dat je auto er op zijn best uitziet, maar de vraag is: is deze investering de moeite waard en kun je deze kosten terugverdienen bij de verkoop? Een kant-en-klaar antwoord is er niet.

Eerste indruk telt
Een ding staat in ieder geval vast: de eerste indruk die een potentiële koper van je auto krijgt, is van groot belang. Een auto met een glanzende, onbeschadigde lak wekt natuurlijk vertrouwen op en suggereert dat de auto goed is onderhouden. Krassen en lakschade kunnen daarentegen de indruk wekken dat de auto niet goed verzorgd is, wat de verkoopprijs kan drukken. Je wilt uiteraard de beste verkoopprijs en daarom kan het een goed idee zijn om eerst de autolak te herstellen.







Autolak herstellen hoeft niet duur te zijn
Het verwijderen van krassen vergt een investering die kan variëren van enkele tientallen tot honderden euro’s, afhankelijk van de ernst en het aantal krassen. Ondiepe krassen kunnen vaak relatief eenvoudig en goedkoop weg worden gewerkt, maar diepere krassen vereisen professioneel herstel en dat vergt een grotere investering. Ook de locatie van de krassen en de kleur van het voertuig spelen een rol. De grootte van de kras of het merk van de auto heeft in principe geen invloed op de prijs. Het herstellen van krassen op een Dacia kan dus evenveel kosten als het herstellen van krassen op een Bentley.

Hoe dan ook hoeft dit zeker niet duur te zijn. Het is in ieder geval aan te raden om eerst een offerte op te vragen. Wondercar, een specialist in het herstellen van de autolak, biedt de mogelijkheid om op basis van enkele foto’s een gedetailleerde offerte te ontvangen. Vaak ontvang je al binnen een aantal werkuren een gratis offerte. Dit kan je helpen om een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet herstellen van de schade.

Terugverdienen van de investering
Of je de investering al dan niet terugverdient, hangt af van verschillende factoren. Een auto zonder zichtbare schade kan in de regel voor een hogere prijs worden verkocht, maar het is belangrijk om te overwegen of de meerwaarde de kosten van het herstel overstijgt. Bij nieuwere of exclusievere auto’s kan het zeker de moeite waard zijn, omdat potentiële kopers dan meer waarde hechten aan de esthetische staat van het voertuig. Hoe duurder of exclusiever de auto is, des te eenvoudiger het is om de investering terug te verdienen. Dit wil echter niet zeggen dat het bij pakweg een Opel of Škoda geen goede investering kan zijn.

Vooral voor oudere auto’s, auto’s met een lagere marktwaarde of auto’s die reeds andere problemen vertonen, kan het wegnemen van krassen een ingreep zijn die de verkoopprijs niet significant verhoogt. In zulke gevallen kan het verstandiger zijn om de auto te verkopen met de krassen en te accepteren dat dit enige invloed heeft op de verkoopprijs.

Psychologie van de koper
Naast de financiële afwegingen, speelt ook de psychologie van de koper een rol. Kopers zijn geneigd om af te dingen op een auto met zichtbare schade. Zelfs als het om kleine krassen gaat, kunnen potentiële kopers dit gebruiken als onderhandelingspunt, waardoor je mogelijk meer verliest aan de onderhandeling dan je zou hebben geïnvesteerd in het herstel. Maar bij probleemauto’s zal de koper wellicht minder zwaar tillen aan een kras en zal je investering terugverdienen moeilijker zijn. Deze kopers zijn wellicht op zoek naar auto’s die zo goedkoop mogelijk zijn en zijn niet bereid om meer te betalen voor een betere lak. In feite geldt hier dat het herstellen van de autolak niet significant bijdraagt aan je onderhandelingspositie.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.