FIM EWC 24h Bol d’Or: Yoshimura SERT Motul wint race en pakt wereldtitel

2071
sert-motul
Yoshimura SERT Motul wint | foto© FIM EWC

Yoshimura SERT Motul (Gregg Black, Etienne Masson en Dan Linfoot) is zondagmiddag in Le Castelet winnaar geworden van de 2024 editie van de FIM EWC 24h Bol d’Or. KM 99 Yamaha (Florian Marino, Randy De Puniet, Jeremy Guarnoni) eindigde als tweede terwijl de derde plaats een prooi werd voor het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team (Niccolò Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika). De winst van het Suzuki team was voldoende om de 2024 wereldtitel veilig te stellen. 

Het beloofde zaterdag voorafgaand aan de 2024 editie van de FIM EWC 24h Bol d’Or race een spannende aangelegenheid te worden, het ging in deze finalerace van het seizoen namelijk niet alleen om de winst in de race maar ook de wereldtitel stond nog op het spel.







De beste papieren waren in handen voor het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team dat als leider in de tussenstand van het kampioenschap begon. Maar de winnaars van de voorgaande FIM EWC race zagen het BMW Motorrad World Endurance Team (Hannus Soomer, Markus Reiterberger en Illya Mykhalchyk) al in de kwalificatie de nodige WK-punten scoren en inlopen met hun pole. Met een achterstand van slechts zes punten voorafgaand aan deze laatste ronde van het seizoen was het echter Yoshimura SERT Motul die het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team het dichtst op de hielen zat in de titelstrijd.

Nadat zaterdagmiddag om 15:00 uur de wedstrijd van start ging was het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team dat al snel in de problemen kwam. Het regerend wereldkampioenschap team werd al vroeg (eerste uur) de dupe van het Bridgestone debacle, verloor daarbij veel tijd nadat men op hetzelfde moment ook nog eens te kampen kreeg met een klein technisch probleem. Niccolò Canepa, Marvin Fritz en Karel Hanika gingen echter niet bij de pakken neerzitten en wisten gedurende de resterende 23 uur nog heel veel goed te maken.

Het vanaf de pole vertrokken BMW Motorrad World Endurance Team begon daarentegen goed aan de race, maar midden in de nacht moest men de leiding aan Yoshimura SERT Motul laten nadat een highsider van Hannes Soomer (de vervanger van Sylvain Guintoli binnen het team) voor een flinke terugval zorgde. De Est kon, ondanks een gebroken sleutelbeen, de BMW M 1000 RR terugrijden naar de pits. Markus Reiterberger en Illya Mykhalchyk moesten met zijn tweeën tijdens het resterende deel van de race de klus zien te klaren. In eerste instantie leek dit aardig te gaan lukken totdat een technisch probleem aan de BMW M 1000 RR zorgde voor opnieuw veel tijdverlies en een nagenoeg onmogelijke te overbruggen achterstand op de nog steeds aan de leiding rijdende Yoshimura SERT Motul.

Uiteindelijk was het zondagmiddag om 15:00 uur Yoshimura SERT Motul dat na 737 ronden als winnaar werd afgevlagd. Op zeven ronden van het winnende team werd KM 99 Yamaha tweede terwijl het Yamalube YART Yamaha EWC Official Team na een geweldige inhaalrace nog als derde werd geklasseerd. Team18 Sapeurs Pompiers CMS Motostore (Enzo de la Vega, Baptiste Guittet, Maxime Pellizotti en Mathieu Gines) werd vierde en daarmee het best geklasseerde Superstock team terwijl het BMW Motorrad World Endurance Team na alle tegenslagen nog als vijfde de eindstreep wist te halen, zij het op 19 ronden van de winnaar.

Chromeburner-RAC41 (met Wayne Tessels) passeerde op een keurige zesde plaats algemeen de finish. Met dit resultaat werd men het tweede Superstock team in deze laatste race van het seizoen, een resultaat waarmee men net tekortkwam voor de wereldtitel in deze klasse. JMA Racing Action Bike (met Milan Merckelbagh) werd als tiende algemeen afgevlagd terwijl Pitlane Endurance Racing (met Twan Smits) als achttiende algemeen de finish passeerde.



Handige links FIM EWC 24H Bol d’Or 2024:

Tijdschema en volledige uitslagen
Livetiming
Fotoverslag







Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.