FIM JuniorGP Jerez: Guido Pini en Brian Uriarte winnaars Moto3

853
owen-van-trigt
Owen van Trigt | Foto© AGR Team

Dit weekend stond op het Circuito de Jerez – Angel Nieto de vijfde ronde van het FIM JuniorGP kampioenschap op het programma. In de JuniorGP en ETC klasse werden twee races verreden waar de Moto2 ECh en Stock ECh het met één race moesten doen. Guido Pini en Brian Uriarte werden de winnaars in de JuniorGP. In de ETC ging de winst tweemaal naar Carlos Cano. In de Moto2 ECh was Daniel Munoz de sterkste en in de Stock ECh was Mario Mayor de winnaar.

Brian Uriarte en Owen van Trigt maakten dit weekend hun debuut in de JuniorGP klasse.







JuniorGP
Race 1
Meteen bij de start wist Brian Uriarte de leiding over te nemen. Owen van Trigt kende een probleem in de warm up ronde, kwam de pit binnen en moest vanuit de pitlane starten. Bij een inhaalctie van Quiles op Salmela gingen beide coureurs wijd waardoor de top vier met daarin Uriarte, Carpe, Pini en Rios los kwam. Niet veel later kwam Quiles ten val in bocht elf. Uriarte had zich inmiddels losgereden en had een seconde voorsprong. Met nog tien ronden te gaan ging Rios vanuit de derde positie onderuit in bocht twaalf. Pini had het gat naar zijn teamgenoot dichtgereden en nam halverwege de race de leiding over. Carpe reed een eenzame race op de derde positie ruim voor de groep achter hem met O’Shea op de vierde positie. Uiteindelijk wist Pini zijn teamgenoot Uriarte voor te blijven en werd Carpe op ruime afstand derde.

Uitslag:

  1. Guido Pini – Italië
  2. Brian Uriarte – Spanje | +0,041
  3. Alvaro Carpe – Spanje | +13,841
  4. Adrian Cruces – Spanje | +22,034
  5. Rico Salmela – Finland | +22,041

27. Owen van Trigt – Nederland | +44,128

Klik hier voor de volledige uitslag

Race 2
Net als in de eerste race had Uriarte de beste start en nam de leiding over gevolgd door Carpe, Pini viel terug naar de zesde positie. Van Trigt viel wederom terug naar de laatste plek. In tegenstelling tot de eerste race ontstond er een grote kopgroep van tien coureurs. Met nog tien ronden te gaan had Pini de leiding weer overgenomen van zijn teamgenoot Uriarte. Met nog zes ronden te gaan kwam Boggio in bocht zes ten val, hij kon zijn weg vervolgen. De kopgroep was gekrompen tot zeven coureurs. Brian Uriarte kwam als eerst over de streep en wist de tweede race te winnen voor Máximo Quiles en Alvaro Carpe die mee gingen naar het podium. Owen van Trigt werd knap eenentwintigste. In de laatste ronde ging Rico Salmela nog onderuit.

Uitslag:

  1. Brian Uriarte – Spanje
  2. Máximo Quiles – Spanje | +0,182
  3. Alvaro Carpe – Spanje | +0,519
  4. Guido Pini – Italië | +0,503
  5. Jesús Rios – Spanje | +3,496

21. Owen van Trigt – Nederland | +29,361

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Alvaro Carpe (122) zijn voorsprong uitgebreid naar 18 punten op Adrian Cruces. Jesús Rios heeft de derde positie in handen met 99 punten. Máximo Quiles staat zesde met 84 punten. Echter door de recente regelwijziging voldoet Quiles al aan de eisen om volgend jaar in het WK actief te mogen zijn.


Moto2 ECh
Race
Eric Fernandez liet zijn Kalex bij de start afslaan en moest vanuit de pitlane aan zijn race beginnen. Roberto Garcia hield de leiding vast met kort daarachter Daniel Munoz en Alberto Surra. Garcia liep al snel weg bij Munoz en naar de tweede plaats geklommen Alberto Ferrandez. Terwijl Garcia een ruime voorsprong had kwam hij met nog elf ronden te gaan onderuit. Daarna ontstond er een fenomenale strijd tussen Munoz, Surra en Ferrandez, echter ging het met zeven ronden te gaan mis voor Surra en werd het een strijd tussen Munoz en Ferrandez voor de overwinning. Na meerdere keren van positie gewisseld te zijn kreeg Ferrandez een long lap voor het veroorzaken van de crash van Surra. In de laatste ronde kwam Ferrandez nog dichtbij maar het was Munoz die er met de overwinning vandoor ging, ruim daarachter kwam Casadei als derde over de streep.

Uitslag:

  1. Daniel Munoz – Spanje
  2. Alberto Ferrandez – Spanje | +0,373
  3. Mattia Casadei – Italië | +12,058
  4. Johan Gimbert – Frankrijk | +24,995
  5. Taiga Hada – Japan | +25,021

Klik hier voor de volledige uitslag

In de Moto2 ECh is het erg spannend geworden door de uitvalbeurt van Roberto Garcia. Hij blijft met 121 punten aan de leiding maar Mattia Casadei is tot op twee punten genaderd. Daniel Munoz staat derde met 104 punten.


In de Last Chance Race ging de winst naar Mathias Tamburini voor Edu Gutiérrez die zich daarmee plaatsten voor de hoofdraces.

ETC
Race 1
Bij de start kende pole man Carlos Cano de beste start en hield de leiding vast in de eerste bocht. Al snel ontstond er een kopgroep van vijf coureurs. Nadat Marco Morelli op kop kwam van de achtervolgende groep werd het gat ronde na ronde dicht gereden. Bij het ingaan van de laatste ronde had Morelli had gat dichtgereden en bestond de groep uit acht coureurs. David González probeerde het aan de binnenkant van bocht twaalf maar Cano wist in de laatste bocht weer voorbij te komen waardoor de winst voor Cano was voor González en Valentin Perrone.

Uitslag:

  1. Carlos Cano – Spanje
  2. David González – Spanje | +0,054
  3. Valentin Perrone – Argentinië | +0,198
  4. Giulio Pugliese – Italië | +0,229
  5. Enzo Bellon – Frankrijk | +0,420

25. Kiyano Veijer – Nederland | +44,658

Klik hier voor de volledige uitslag

Race 2
Bij de start van race twee ging het mis na een probleem met de lampen. Een rode vlag was het gevolg en na enige vertraging vond de herstart over negen ronden plaats. Pugliese nam de leiding over van Cano die vervolgens al snel weer voorbij kwam aan de Italiaan. Halverwege de race bestond de kopgroep uit twaalf rijders met daarin Marco Morelli die net als in de eerste race sterk naar voren kwam. Cano en Perrone probeerden langzaam weg te rijden maar dit mislukte nadat Pugliese het kleine gaatje wist te dichten. Bij de voorlaatste ronde bestond de groep nog uit zeven rijders waarbij na een hectische laatste ronde Valentin Perrone met een voorsprong van 0,004 seconden uiteindelijk als eerste over de streep kwam voor Carlos Cano en David González. Kiyano Veijer werd zesentwintigste. Perrone kreeg vervolgens een penalty voor onveilig rijden op het rechte stuk waarbij hij met zijn elleboog in contact kwam met Cano.

Uitslag:

  1. Carlos Cano – Spanje
  2. Valentin Perrone – Argentinië | -0,004
  3. David González – Spanje | +0,108
  4. Giulio Pugliese – Italië | +0,133
  5. Marco Morelli – Argentinië | +0,308

26. Kiyano Veijer – Nederland | +36,910

Klik hier voor de volledige uitslag

Carlos Cano heeft de leiding in de ETC klasse verstevigd en heeft 145 punten, dat zijn er 25 meer dan Marco Morelli op de tweede positie. David González staat derde met 108 punten.


Stock ECh
Race
Dino Iozzo nam bij de start gelijk de leiding over van Mario Mayor. In de tweede ronde kwam er een rode vlag nadat Valente vlak naast het circuit bleef liggen. Na een korte onderbreking ging de herstart van start over tien ronden. Iozzo had wederom de beste start met achter hem Adrian Rodriguez. Er ontstond een groep van vier coureurs terwijl Andy Verdoïa een long lap penalty kreeg. Een mooi duel tussen de vier leiders resulteerde uiteindelijk in een overwinning voor Mario Mayor die in de laatste bocht Dino Iozzo wist te passeren. Adrian Rodriguez leek derde te gaan worden totdat de Spanjaard twee bochten voor de finish ten val kwam. Hierdoor werd Lorenzo Dalla Porta derde.

Uitslag:

  1. Mario Mayor – Spanje
  2. Dino Iozzo – Zuid Afrika | +0,475
  3. Lorenzo Dalla Porta – Italië | +2,557
  4. Demis Mihaila – Italië | +3,326
  5. Carlos Valle – Spanje | +8,741

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Mario Mayor de leiding overgenomen en heeft met 86 punten een voorsprong van 9 punten op Lorenzo Dalla Porta. Demis Mihaila staat derde met 55 punten.



Handige links FIM JuniorGP Jerez:

Tijdschema en volledige uitslagen
Livetiming
Live Video
Fotoverslag







Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.