Ryde wint spannende eerste British Superbike race op Oulton Park en neemt leiding in kampioenschap over

749
Glenn Irwin (2), Josh Brookes (25), Kyle Ryde (77) en Lee Jackson (14) in actie tijdens Race 1 op Oulton Park | © Bennetts British Superbike Championship

Kyle Ryde heeft zaterdagmiddag de eerste British Superbike race gewonnen op Oulton Park. In een spannende race wist de OMG GRILLA Yamaha coureur Glenn Irwin en Lee Jackson achter zich te houden waardoor hij nu ook de nieuwe leider is in het kampioenschap.

Dit weekend wordt de negende ronde van het Bennetts British Superbike Championship verreden op Oulton Park. Het is de eerste race van de zogeheten ‘Showdown’, de laatste fase van het seizoen waarin het kampioenschap beslist wordt. Het aantal te verdienen punten voor de eerste vijftien coureurs was tijdens de eerste acht raceweekenden van 2024 als volgt: 18-16-14-12-11-10-9-8-7-6-5-4-3-2-1. Tijdens de negende en tiende ronde worden deze verhoogd als volgt: 25-22-20-18-16-14-12-10-8-6-5-4-3-2-1, waarna er tijdens het elfde en laatste raceweekend van het seizoen de volgende puntenaantallen te verdienen zijn: 35-30-27-24-22-20-18-16-14-12-10-8-6-4-2. Het doel hiervan is om het kampioenschap zo lang mogelijk onbeslist te houden.







Kwalificatie
In de kwalificatie, verreden aan het begin van de zaterdagmiddag, was Kyle Ryde de snelste met een 1’33.715 voor Josh Brookes, Tommy Bridewell en Glenn Irwin die minder dan een tiende langzamer waren dan de Yamaha coureur. Charlie Nesbitt kwalificeerde zich als vijfde voor teamgenoot Lee Jackson met daarachter Ryan Vickers, Leon Haslam, Danny Kent en Christian Iddon in de top tien.

Uitslag:

  1. Kyle Ryde – Yamaha | 1’33.715
  2. Josh Brookes – BMW | +0,040
  3. Tommy Bridewell – Honda | +0,055
  4. Glenn Irwin – Ducati | +0,072
  5. Charlie Nesbitt – Honda | +0,298

Klik hier voor de volledige uitslag

Race 1
Het was Josh Brookes die meteen na de start de leiding in handen nam voor Kyle Ryde en Tommy Bridewell maar de regerend BSB-kampioen ging in de openingsronde al meteen onderuit. Hiermee gaf hij zijn concurrentie een uitgelezen kans om de achterstand in het kampioenschap te verkleinen.

Brookes hield de leiding vast maar totdat Glenn Irwin in de derde ronde aanviel en de koppositie overnam, terwijl Ryde de druk er ook hoog op hield bij de Australiër. Lee Jackson wist het tempo van het drietal te volgen waardoor er een kopgroep van vier coureurs ontstond.

In de elfde ronde moest Ryde de plastic beschermlaag van zijn dashboard eraf trekken omdat deze was losgeraakt. Dit kostte hem tijd waardoor Irwin en Brookes een kleine marge in handen hadden. Ryde zou zich echter niet zomaar gewonnen geven en vocht in de slotfase terug.

In de vijftiende ronde nam Ryde de tweede plaats over van Brookes en een ronde later ging hij voorbij aan Irwin waardoor hij de leiding in handen had. In een spannende slotfase, waarin Irwin er alles aan deed om nog langszij te komen, kwam Ryde uiteindelijk als winnaar over de streep voor Irwin en Jackson met Brookes daar kort achter op de vierde plaats. Ryan Vickers eindigde daarachter als vijfde voor Leon Haslam, Danny Kent, Peter Hickman, Jason O’Halloran en Max Cook in de top tien.

Uitslag:

  1. Kyle Ryde – Yamaha
  2. Glenn Irwin – Ducati | +0,303
  3. Lee Jackson – Honda | +0,423
  4. Josh Brookes – BMW | +0,705
  5. Ryan Vickers – Yamaha | +1,147

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap heeft Ryde nu 300 punten achter zijn naam staan en is hij daarmee ook de nieuwe leider in het kampioenschap voor Bridewell (294), Glenn Irwin (256), Christian Iddon (231) en Ryan Vickers (224).

Nederlanders
Jaimie van Sikkelerus rijdt dit weekend nog steeds niet mee in de British Superbike klasse, ondanks dat hij wel aanwezig is op Oulton Park. De coureur uit Akersloot is nog niet voldoende hersteld van de operatie aan zijn knieën maar hoopt er over twee weken op zijn geliefde Donington Park weer bij te zijn.

In de British Supersport klasse heeft Jorel Boerboom zich op zaterdag als 25e gekwalificeerd waarna hij ‘s middags als 23e over de finish kwam in de eerste race van het weekend. In de British Superteen klasse kwalificeerde Floris Schipper zich als negentiende en kwam hij in Race 1 als vijftiende over de streep.

Op zondag wordt er weer een vol programma afgewerkt op Oulton Park met onder andere twee British Superbike races.



Handige links British Superbikes Oulton Park:

Tijdschema en volledige uitslagen
Livetiming







Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.