Martin blijft Italianen voor in MotoGP Sprint race op Misano World Circuit Marco Simoncelli

1762
V.l.n.r. Pecco Bagnaia, Jorge Martin en Franco Morbidelli - Misano World Circuit Marco Simoncelli | © Jaco Veenstra

Jorge Martin heeft zaterdagmiddag de Sprint race voor de MotoGP klasse gewonnen op het Misano World Circuit Marco Simoncelli. De Spanjaard maakte een perfecte start en reed vervolgens de hele race aan de leiding. Achter hem hield Pecco Bagnaia de druk er flink op maar moest uiteindelijk de strijd staken, Franco Morbidelli maakte het podium compleet.

Evenement: Gran Premio Red Bull di San Marino e della Riviera di Rimini
Circuit: Misano World Circuit Marco Simoncelli
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:20 uur
Sessie: Sprint race – 13 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 29°C

Zaterdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten uit op het Misano World Circuit Marco Simoncelli voor de dertien ronden lange Sprint race voor de MotoGP klasse. Het was zeer zonnig en warm op het Italiaanse circuit waarbij alle coureurs kozen voor de medium-compound voorband en soft-compound achterband.

Het was Jorge Martin die zeer goed startte vanaf de tweede startrij en als leider de eerste bocht inging voor polesitter Pecco Bagnaia en Franco Morbidelli. Brad Binder schoof op naar de vierde positie voor Enea Bastianini en een minder goed gestarte Marco Bezzecchi, daarachter waren het Pedro Acosta, Jack Miller, Marc Márquez en Fabio Quartararo.

Martin wist al gauw een voorsprong van zo’n vier tienden op te bouwen richting Bagnaia. Morbidelli moest daarachter alle zeilen bijzetten om het tweetal te volgen terwijl Binder knap standhield tussen het Ducati geweld. In de tweede ronde kwam er een vroegtijdig einde aan de race van Fabio di Giannantonio na een crash in bocht 14 (Carro).

Na vier ronden hadden Martin, Bagnaia en Morbidelli al een voorsprong van bijna twee seconden richting Bastianini die de vierde plaats had overgenomen van Binder. Op dit moment ging het ook mis voor Marco Bezzecchi die een teleurstellende openingsfase kende en tot overmaat van ramp ten val kwam. Het betekende dat beide Pertamina Enduro VR46 Racing Team coureurs niet aan de finish kwamen.

Halverwege de race moest Morbidelli langzaam maar zeker lossen en leek het een directe strijd te worden tussen Martin en Bagnaia, de nummers 1 en 2 in het MotoGP kampioenschap. Bastianini reed langzaam maar zeker naar Morbidelli toe terwijl Acosta daarachter de vijfde plaats had overgenomen van merkgenoot en toekomstig teamgenoot Binder. Marc Márquez was inmiddels opgeklommen naar de zevende positie en had een beter tempo dan de Zuid-Afrikaan.

Bagnaia deed zijn uiterste best maar moest toch zijn meerdere erkennen in Martin. Richting de slotfase bouwde de Spanjaard een voorsprong van meer dan een seconde op waarmee hij een belangrijk signaal afgaf in het kampioenschap. Daarachter had Bastianini zijn achterstand naar Morbidelli dichtgereden en zou het nog een spannende strijd worden in de laatste ronde.

Martin bleef uiteindelijk foutloos en kwam met anderhalve seconde voorsprong als winnaar over de streep. Nadat hij vorig jaar beide races op het Misano World Circuit Marco Simoncelli wist te winnen verpestte hij ook nu het Italiaanse feestje. Het is zijn vierde Sprint overwinning van het seizoen en zijn zevende zege van het jaar.

Het tempo van Bagnaia zakte in de slotfase flink in, de Italiaan leek ondanks het gebruik van pijnstilling veel last te hebben van zijn blessures. Hoe dan ook was de tweede plaats een keurig resultaat en hield hij daarmee de schade beperkt. Achter hem werd er in de laatste ronde nog een spannend duel gevoerd voor de derde plaats waarbij Morbidelli een aanval van Bastianini wist af te slaan. Het is de eerste podiumfinish in een Sprint race voor Morbidelli en zijn eerste podiumfinish sinds de Spaanse Grand Prix op het Circuito de Jerez – Ángel Nieto in 2021.