Te hard rijden en je autoverzekering: dit moet je weten

79
auto

Een paar kilometer per uur boven de limiet rijden, het overkomt elke bestuurder wel eens. Soms ben je gehaast en soms is de situatie gewoon onduidelijk. Wanneer je te hard rijdt en betrokken raakt bij een ongeval, kan het gebeuren dat je hiervoor aansprakelijk bent. Dan heeft dit natuurlijk ook gevolgen voor de autoverzekeraar. Meestal zal de autoverzekering de schade gewoon vergoeden, maar bijzondere situaties zijn mogelijk.

Dekking blijft gelden bij te hard rijden
In principe blijft je autoverzekering geldig, zelfs als je te hard rijdt. Dit geldt met name voor de aansprakelijkheidsdekking, die in werking treedt wanneer je een fout maakt en schade veroorzaakt. Of je nu geen voorrang verleent of niet op tijd kunt stoppen omdat je te hard reed, je bent doorgaans verzekerd tegen de schade die je aan anderen toebrengt. De WA-verzekering is er namelijk precies om dekking te bieden wanneer je een fout maakt. En te hard rijden, valt daar in principe onder.







Roekeloos gedrag: wanneer wordt het problematisch?
De situatie verandert echter als je veel te hard rijdt. Verzekeraars kunnen oordelen dat er sprake is van roekeloos gedrag en in dat geval wordt de situatie ingewikkelder. Roekeloos gedrag is niet hetzelfde als enkele kilometers per uur te hard rijden. Het gaat om serieuze overtredingen waarbij de verkeersveiligheid ernstig in gevaar wordt gebracht. Het is moeilijk om te zeggen wanneer sprake is van roekeloos rijden. Een bekende zaak waarbij werd geoordeeld dat men roekeloos heeft gereden, is de Tilburgse-kat-en-muis-zaak. Daarbij raceten twee auto’s veel te hard over de weg, haalden elkaar voortdurend links en rechts in en reed een van de automobilisten zelfs door rood.

Als een verzekeraar oordeelt dat je roekeloos hebt gereden, kan dit leiden tot ernstige consequenties. De verzekeraar kan proberen om de uitgekeerde schadevergoedingen op jou te verhalen, wat betekent dat je zelf verantwoordelijk wordt gesteld voor de schade die je hebt veroorzaakt. De verzekeraar zal het slachtoffer wel vergoeden – die kan er natuurlijk ook niets aan doen –, maar zal jou dan wel verplichten om dit aan de verzekeraar terug te betalen. Daarnaast kan de verzekeraar ervoor kiezen om je autoverzekering op te zeggen, wat een aanzienlijke impact heeft op je mogelijkheden om in de toekomst verzekerd te blijven.

Strafbeschikking melden en gevolgen van deze melding
Te hard rijden kan resulteren in een strafbeschikking. Dit gebeurt bijvoorbeeld als je meer dan 40 km/u te snel rijdt op de autosnelweg. Bij meer dan 50 km/u te snel kun je ook je rijbewijs verliezen. Een strafbeschikking moet je de komende jaren melden bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering. Dit kan gevolgen hebben als je bijvoorbeeld wilt overstappen naar een goedkopere verzekering. Verzekeraars houden rekening met je strafblad bij het bepalen van je premie en in sommige gevallen kunnen ze zelfs besluiten om je niet als klant te accepteren.

Deze meldplicht is niet iets wat je kunt negeren, aangezien verzekeraars dit vroeg of laat toch te weten komen. Een strafbeschikking kan dus resulteren in hogere premies of zelfs in het volledig geweigerd worden door een nieuwe verzekeraar. Deze meldplicht geldt overigens niet alleen voor verkeersovertredingen, maar ook voor andere strafbare feiten, zoals het overtreden van de Vuurwapenwet of valsheid in geschrifte. Door eerlijk te zijn, kun je vaak voorkomen dat de situatie escaleert en je uiteindelijk zonder verzekering komt te zitten.

Als je al een autoverzekering hebt en je verzekeraar ontdekt dat je een strafrechtelijk verleden hebt, kan dit leiden tot de beëindiging van je polis. Verzekeraars hebben het recht om binnen twee maanden na ontdekking je verzekering stop te zetten. Dit maakt het lastig om een nieuwe verzekering te vinden en in veel gevallen zul je aangewezen zijn op de Vereende, een verzekeraar voor onverzekerbare risico’s. Hoewel de Vereende je zal verzekeren, zijn de premies aanzienlijk hoger dan bij reguliere verzekeraars.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.