Northern Talent Cup: Jurrien van Crugten 2024 kampioen

401
jurrien-van-crugten
Jurrien van Crugten | foto© Damon Teerink

De historische Nürburgring vormde het afgelopen weekend het decor voor de finaleronde van het 2024 Northern Talent Cup. Na een mistige eerste trainingsdag op vrijdag scheen de zon op zaterdag, en wel in het bijzonder voor Nederlander Jurrien van Crugten. De BB64 Academy coureur eindigde weliswaar als negende in de eerste race maar dat was voldoende om de 2024 titel veilig te stellen.

Jurrien van Crugten reisde vorige week af naar het finale weekend van het seizoen op de Nürburgring als leider in de tussenstand van het kampioenschap. Met 177 punten, nog 50 punten te verdelen en een voorsprong van maar liefst 33 punten op de nummer twee, de Fransman Antoine Nativi had de Nederlander goede kansen. Naast Nativi maakten ook de Belg Ferre Fleerackers en de Zwitser Tobias Kitzbichler (beiden 137 punten) in theorie ook nog kans op de titel, zij dat hun kansen minimaal waren.

Wat op voorhand een normaal raceweekend leek te worden met vrije trainingen, twee kwalificaties en twee races werd toch een iets ander verhaal. Dichte mist op vrijdag zorgde voor de nodige vertragingen en afgelastingen. Niet de ideale situatie als alle ogen op je gericht zijn, de titel op het spel staat en je het nog maar even moet doen. De vrije trainingen gingen dan ook uiteindelijk niet door waardoor de kwalificatie op zaterdagochtend meteen beslissend werd voor de startopstelling voor de later op de dag verreden eerste race van het weekend en tevens voorlaatste race van het seizoen. Van Crugten sloeg er zich keurig en kwalificeerde zich zaterdagochtend als vierde terwijl zijn naaste belager in de titelstrijd Nativi de zesde startplaats voor zich opeiste.

Vanaf de vierde plaats op de grid kende Van Crugten een moeizame start van de race, op een gegeven moment reed de Nederlander zelfs buiten de top. Het was duidelijk dat de Nederlander moeite had met het vinden van een goed ritme, maar ondanks dit werd de negende plaats zijn deel.

Aangezien de drie nog overgebleven titelrivalen van Van Crugten onvoldoende wisten te scoren in deze race – Nativi werd zesde, Kitzbichler zevend terwijl Fleerackers zicchzelf meteen in de beginfase van de race al uitschakelde vanwege een crash – waren de 7 gescoorde punten voor Van Crugten voldoende om de 2024 Northern Talent Cup titel vroegtijdig veilig te stellen en mee te nemen naar Hoogerheide.

• IDM Nürburgring – sunday 1-9-2024 – photo Damon Teerink-7665
  • IDM Nürburgring – sunday 1-9-2024 – photo Damon Teerink-7647
  • IDM Nürburgring – sunday 1-9-2024 – photo Damon Teerink-7624
  • IDM Nürburgring – sunday 1-9-2024 – photo Damon Teerink-7616
  • IDM Nürburgring – sunday 1-9-2024 – photo Damon Teerink-7547

Met de titel op zak verscheen Van Crugten zondag aan de start tijdens de laatste wedstrijd van het seizoen, een race waarin hij als dertiende de finish passeerde. Het deerde de jonge Nederlander echter niet, zijn missie was een dag eerder als geslaagd.

Van de in totaal 14 verreden races dit seizoen wist Van Crugten er maar liefst 4 te winnen en scoorde hij daarnaast met nog een tweede en een derde plaats in totaal zes podiumplaatsen, een puike prestatie met als beloning de felbegeerde titel.

Jurrien, namens het gehele Racesport.nl redactieteam van harte gefeliciteerd met deze puike prestatie en belangrijke stap in je #RoadToMotoGP!!

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer: