FIM MiniGP Austria: Podiums voor Flier en Pennings op de Red Bull Ring

467
levi-flier
Levi Flier (11) | foto© Michael Jurtin

Op de Red Bull Ring werd afgelopen weekend de vierde ronde van het 2024 FIM MiniGP Austria seizoen verreden. Met Ruben Nijland, Levi Flier, Scott de Kwaadsteniet (allen 190cc), Casper Pennings en Leroy van Dooren (beide 160cc) was Nederland opnieuw goed vertegenwoordigd.

Een week nadat de MotoGP coureurs op de Oostenrijkse Red Bull Ring actief waren was het de beurt aan de jonge talenten uit de FIM MiniGP Austria competitie om op het Oostenrijkse circuit (RBR Driving centre) hun kunsten te vertonen.







Zoals gebruikelijk stonden er op vrijdag de nodige vrije trainingen (testsessies) op het programma waarna op zaterdag het officiële programma begon met opnieuw een tweetal vrije trainingen en de kwalificatiesessie. Op zondag kwam elke klasse een keer in actie tijdens een warm-up en een tweetal races.

160cc
Voor Leroy van Dooren werd het een weekend om snel te vergeten. De coureur uit het Drentse De Wijk kwam op vrijdag al in de derde sessie lelijk ten val. Van Dooren liep hierbij een vervelende knieblessure op die hem de rest van het weekend langs de kant hield. Casper Pennings daarentegen liet meteen van zich horen tijdens de kwalificaties door in de eerste kwalificatie de snelste rondetijd op de klok te zetten. Ondanks een nog snellere ronde in de tweede kwalificatie (1’03.660) moest de jonge Nederlander uiteindelijk genoegen nemen met de tweede rondetijd achter gastrijder Berkay Sariay die hiermee de pole voor zich opeiste.

Op zondag tijdens de eerste race zagen we een rode vlag situatie en een herstart voor een race over slechts vijf ronden. In deze eerste race van de dag ging de winst naar de vanaf de pole vertrokken Sariay, dit na een verbeten strijd met Pennings die op slechts 0,406 seconde van de winnaar tweede werd. Op ruim twee seconden van Sariay passeerde Thorley Trevorrow als derde de finish in deze eerste race van de dag.

In de tweede race van de dag leek het opnieuw een strijd te gaan worden tussen de eerste drie uit de eerste race. Helaas ging Pennings halverwege de twaalf ronden tellende race in de fout en kwam hij in de zesde ronde aan de leiding rijdend ten val. De winst ging uiteindelijk opnieuw naar Sariay voor Trevorrow en was het Lukas Schuller die op iets minder dan negen seconden van het tweetal de derde plaats voor zich opeiste.

Volledige uitslagen 160cc

160cc – Qualifying 1 | 160cc – Qualifying 2 | 160cc – Race 1-2 | 160cc – Race 2

190cc
In deze klasse was het Yevsevil Kovalov die het snelst was tijdens de kwalificaties en de pole voor zich opeiste voor Ethan Sparks en Nederlander Levi Flier. Ruben Nijland kwalificeerde zich op een keurige vijfde plaats terwijl Scott de Kwaadsteniet na een negende en elfde rondetijd de negende startplaats voor zich opeiste.

In de eerste race van de dag zagen we een minder goede start van Flier, de jonge Nederlander viel terug van de derde naar de achtste plaats om vervolgens al in de eerste ronde een aantal plaatsen goed te maken. Eenmaal op de vijfde plaats aangekomen reed Flier op de vijfde plaats rijdend een eenzame race, een positie waarmee hij op de finish dan ook genoegen moest nemen. Vanwege een penalty van de als vierde geëindigde gastrijder Robin Siegert schoof Flier weliswaar nog een plaats op en werd hij uiteindelijk als vierde geklasseerd.

De Kwaadsteniet wordt in deze race negende, dit ondanks dat hij in de race van achteren aangereden wordt door een collega coureur. Deze coureur komt hierbij ten val terwijl De Kwaadsteniet kan blijven zitten en zo de race alsnog kan volbrengen.

Voor Nijland loopt deze eerste race uit op een grote teleurstelling, een lekke voorband zorgt ervoor dat hij de race vroegtijdig moet beëindigen en een DNF zijn deel wordt.

De winst in deze eerste race gaat naar de vanaf de pole vertrokken Kovalov voor Sparks en Ania Urlaß.

In de tweede race kent Flier een betere start en weet hij samen met Kovalov een gaatje te slaan op de rest van het veld. Sparks weet in het vervolg van de race het gaatje met de twee leiders toch te dichten en Flier te passeren. Na twaalf ronden is het Kovalov die voor de tweede keer deze dag als eerste de finish weet te passeren voor Sparks en Flier die na zijn vierde plaats in de eerste race dit keer na afloop wel mee mag naar het podium.

De Kwaadsteniet passeerde in deze race opnieuw als negende de finish, een penalty en een tijdstraf van drie seconden zorgen er uiteindelijk voor dat hij als tiende wordt gekwalificeerd.

De gifbeker voor Nijland was nog niet leeg blijkbaar, ook in deze tweede race van de dag kreeg de coureur uit Nijverdal te maken met tegenslag. Na zich redelijk te herpakt vanwege zijn tegenslag in de eerste race vocht Nijland als een leeuw voor een goed resultaat maar een botsing met een collega coureur zorgde ervoor dat er veel kostbare seconden verloren gingen en een goede klassering de prullenbak in kon. Meer dan een veertiende en laatste plaats op een ronde van de winnaar zat er mede hierdoor niet meer in.

De velen tegenslagen hebben Nijland inmiddels doen besluiten om de nog resterende finaleronde van het FIM MiniGP Austria seizoen niet meer in actie te komen. Nijland gaat zich richten op de volgende stap in zijn nog jonge race carrière, te beginnen met een tweetal wildcard optreden in de ADAC KTM Junior Cup op de Nürburgring en de Hockenheimring. Deze beide races worden verreden in het bijprogramma van het IDM.

Volledige uitslagen 190cc

190cc – Qualifying 1 | 190cc – Qualifying 2 | 190cc – Race 1 | 190cc – Race 2

De vijfde en laatste ronde van het FIM MiniGP Austria seizoen wordt verreden in het weekend van 14-15 september op de Speed Arena Rechnitz. Voor met name Flier staat er tijdens deze finaleronde van het seizoen nog het nodige op het spel, de jonge Nederlander bezet momenteel namelijk samen met Kovalov de derde plaats in de tussenstand van het kampioenschap. Prioriteit is het vasthouden van deze derde plaats, dit aangezien de top drie van het klassement zal worden uitgenodigd voor de FIM MiniGP World Series, het evenement dat in november plaatsvind in Valencia, Spanje ten tijde van het afsluitende Grand Prix weekend van 2024 op Circuit Ricardo Tormo.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | InstagramX | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.