Bagnaia verbreekt MotoGP ronderecord op vrijdagmiddag in Oostenrijk in enerverende sessie

2064
Pecco Bagnaia - Red Bull Ring | © Randy van Maasdijk

Pecco Bagnaia was vrijdagmiddag het snelst in de officiële trainingssessie voor de MotoGP klasse op de Red Bull Ring. De Italiaan wist in de slotfase het ronderecord te verbreken voor merkgenoten Franco Morbidelli, Jorge Martin en Marc Márquez in een sessie waarin er opnieuw vijf coureurs onderuit gingen. 

Evenement: Motorrad Grand Prix von Österreich
Circuit: Red Bull Ring
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 16:00 uur
Sessie: Training
Omstandigheden: Zonnig, 33°C







Vrijdagmiddag om 15:00 uur ging de één uur durende training voor de MotoGP klasse van start op een zeer warme en zonnige Red Bull Ring in Oostenrijk. Het werd een belangrijke sessie waarin de tien snelste coureurs zich uiteindelijk rechtstreeks zouden plaatsen voor deelname aan Q2 op zaterdagochtend.

Voordat er gejaagd werd op snelle rondetijden gingen de coureurs de baan op om zich bezig te houden met een racesimulatie, of in ieder geval een lange run, om te kijken hoe de banden en hun motor zich hielden over meerdere ronden.

Na een kwartier werd Stefan Bradl de eerste coureur die in deze sessie onderuitging, voor de Duitse HRC-testcoureur ging het mis in bocht 2. Even later waren er problemen voor een andere wildcard omdat de Aprilia RS-GP van Lorenzo Savadori flink begon te roken. De Italiaan kreeg de zwarte vlag en moest zijn machine meteen aan de kant zetten.

Tien minuten later werd Marco Bezzecchi de tweede coureur die in deze sessie ten val kwam, het was zijn tweede crash van de dag. Vlak daarna volgde Pertamina Enduro VR46 Racing teamgenoot Fabio di Giannantonio in de snelle bocht 8.

Daar bleef het niet bij want halverwege de sessie ging ook Pedro Acosta voor de tweede keer op deze dag onderuit. Het was weliswaar niet zo’n snelle crash als in de ochtend maar de schade aan zijn KTM RC16 was aanzienlijk waardoor hij meteen naar de service road sprintte om daar met een scooter weer terug te keren naar de pitbox.

Het werd een uitputtingsslag want Pol Espargaró zou deze sessie niet uitrijden. De KTM-testcoureur was net met een nieuwe set banden de baan opgegaan om een snelle ronde te kunnen rijden maar zijn RC16 – een verder ontwikkelde machine dan waar Brad Binder, Jack Miller, Pedro Acosta en Augusto Fernández mee rijden – gaf de geest. De Spanjaard wist gezien zijn gebaren meteen dat het einde sessie betekende, waarschijnlijk heeft hij maar één van deze nieuwe prototypes tot zijn beschikking.

In de slotfase gingen alle coureurs met nieuwe banden de baan op om een snelle rondetijd op de klok te kunnen zetten. Het was Pecco Bagnaia, die op de Red Bull Ring de afgelopen twee jaar heeft gedomineerd, die met een 1’28.508 uiteindelijk de snelste rondetijd van de dag wist te rijden. Ook verbrak hij daarmee het ronderecord van Marco Bezzecchi van 2023.

Achter Bagnaia maakten Franco Morbidelli, Jorge Martin en Marc Márquez er een Ducati top vier van voor Brad Binder die onder het oog van zijn werkgevers een KTM in de top vijf zette. Alex Márquez sloot de dag af als zesde voor Aprilia coureurs Aleix Espargaró en Maverick Viñales met Marco Bezzecchi en Enea Bastianini die de top tien compleet maakten en daardoor een plaats in Q2 bemachtigd hebben.

Aan het einde van de sessie ging Bastianini nog onderuit in bocht 2, de dubbele winnaar van Silverstone was ongedeerd.

Uitslag:

  1. Pecco Bagnaia – Ducati | 1’28.508
  2. Franco Morbidelli – Ducati | +0,281
  3. Jorge Martin – Ducati | +0,319
  4. Marc Márquez – Ducati | +0,350
  5. Brad Binder – KTM | +0,461

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Vrije training 2 + kwalificatie
Tijd: Zaterdagochtend 10:10 uur



zs-728x90



Handige links Motorrad Grand Prix von Österreich:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag 



collin-veijer





Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.