IDM Assen: Een druk programma met de Northern Talent Cup en FIM Sidecars World Championship als extra toetje

749
idm-assen-2023
IDM Superbike Assen - 2023 | foto© Damon Teerink

Van 16 t/m 18 augustus staat het TT Circuit Assen in het teken van de Nederlandse ronde van het IDM. Twee races in de hoogste Duitse wegraceklasse staan op het programma op het Drentse circuit. Het hoogtepunt wordt ondersteund door twee races in de IDM Supersport en IDM Supersport 300 categorie, met de FIM Sidecar World Championship en Nothern Talent Cup races als extra toetje gedurende het weekend.

IDM Superbike
In de IDM Superbike staan Ilya Mikhalchik (UKR/BMW) en Florian Alt (DEU/Honda) met respectievelijk 163 en 155 gescoorde punten momenteel aan de top. Een jaar geleden doorbrak de Duitser de jarenlange dominantie van BMW en won de titel op een Honda. Alt heeft dit seizoen maar één doel, het verdedigen van deze titel. Alt komt naar Assen met een achterstand van acht punten op de Oekraïner. De ervaring leert dat de BMW M 1000 RR altijd razendsnel is in Assen en Mikhalchik won een jaar geleden dan ook beide races. Maar de 28-jarige Alt hoopt dit keer het tij te keren en te counteren.







Florian Alt: “BMW is altijd sterk geweest in Assen, maar er is altijd een kans om ze te verslaan. Er is bij Honda ook veel werk verricht achter de schermen. Vergeleken met vorig jaar zijn we sneller en beter geworden. We zullen moeten zien of we daarmee zondag de leiding in het kampioenschap terug kunnen veroveren.”

Terwijl Mikhalchik en Alt zich in de strijd voor de titel iets los hebben weten te rijden van de rest van het veld volgen Toni Finsterbusch (93 punten), Patrick Hobelsberger (92) en Jan-Ole Jähnig (89) op gepaste afstand van het tweetal. Het bijzondere is dat al deze drie BMW-coureurs uitkomen voor hetzelfde team, GERT56. Alle fabrikanten die in het kampioenschap vertegenwoordigd zijn, hebben minstens één top tien-rijder opgesteld. Ducati heeft de Italiaanse favoriet Lorenzo Zanetti, de Argentijn Leandro Mercado voert de Kawasaki-vlag en Thomas Gradinger uit Oostenrijk is de snelste Yamaha-coureur.

De Nederlandse eer in de IDM Superbike klasse wordt dit jaar hooggehouden door Colin Velthuizen, Milan Merckelbagh en Rob Hartog, Merckelbagh begint met 14 punten en een zestiende plaats in de tussenstand als best geklasseerde Nederlander aan zijn thuiswedstrijden. Velthuizen (5) en Hartog (3) bezetten de plaatsen 22 en 23 op deze lijst.

IDM Supersport
Andreas Kofler heeft de turbo aangezet in de IDM Supersport. Drie overwinningen en nog eens drie podiumplaatsen hebben de 19-jarige Yamaha-coureur uit Oostenrijk vleugels gegeven. Zijn missie: de titel winnen aan het einde van het jaar. In zijn slipstream, met meer dan 30 punten achterstand, staan de Ducati coureurs Daniel Blin (POL) en Luca de Vleeschauwer (BEL) op scherp. Ondanks zijn voorsprong mag Kofler niet op zijn lauweren rusten. De Vleeschauwer heeft al twee races gewonnen en Blin heeft ook reeds een aantal podiumklasseringen achter zijn naam staan. Eén klein foutje en alles verandert in de dit jaar opnieuw competitieve IDM Supersport klasse. Op de Schleizer Dreieck eindigde Kofler onlangs bijvoorbeeld zonder punten in de eerste race omdat hij niet binnen de tijdslimiet van 5 minuten met zijn motor in de pitstraat was nadat de race was stilgelegd vanwege een oliespoor en een aantal crashes.

Maar de genoemde heren hebben in Schleiz gezien dat Twan Smits steeds beter in vorm begint te komen. De Team Apreco coureur won op het semi-permante circuit beide races, al moest hij in de eerste vroegtijdig afgebroken race genoegen nemen met slechts 12’5 punten (halve punten vanwege rode vlag en niet herstarte race). De Nederlander, die momenteel de zesde plaats bezet in de tussenstand, komt dan ook vol vertrouwen naar Assen.

Naast Smits, staan ook de dit seizoen vaste Nederlandse IDM Superport coureurs Kas Beekmans, Wiljan van Wikselaar, Thijs Westenbrink in Assen aan de start.

IDM Supersport 300
In de IDM Supersport 300 is het veld weliswaar klein maar machtig. Hier heeft de Deen Oliver Svendsen een superieure voorsprong. Zijn teamgenoten Jeffrey Buis (NLD) en Ruben Bijman (NLD) van Freudenberg KTM-PALIGO-Racing volgen op respectvolle afstand. Het succesvolle team uit Saksen heeft in totaal vijf rijders in dienst, maar saai zal het niet worden. De beslissing tussen een overwinning en een nederlaag valt vaak in de laatste bocht, en dat is een meestal ook nog eens een kwestie van duizendsten van seconden.

Misschien lukt het lokale held Dylan Czarkowski komend weekend in Assen om het KTM-leger dit jaar voor de tweede keer te verslaan, zoals de Yamaha coureur eerder dit seizoen deed op de Sachsenring met zijn Yamaha. Of wie weet gaat Senna van den Hoven op zijn thuiscircuit voor een verrassing zorgen, de Molenaar Racing coureur is in ieder geval volledig hersteld van zijn bij een crash in Most opgelopen blessures.

FIM Sidecar World Championship
Na een zomerstop van bijna twee maanden komt het FIM Sidecar World Championship dit weekend in Assen opnieuw in actie. Het TT Circuit Assen is het thuiscircuit van Bennie Streuer. De wereldkampioen van 2015 heeft tot nu toe een wisselvallig seizoen achter de rug en verschijnt samen met zijn Duitse bijrijder Kevin Kölsch aan start, waar hij zesde staat in het wereldkampioenschap. Hoe doet Bennie het komend weekend op zijn thuiscircuit? De leiding in het wereldkampioenschap is in handen van het Zwitsers-Duitse koppel Markus Schlosser/Luca Schmidt. Ze worden op zeven punten gevolgd door het Brits-Franse koppel Harry Payne/Kevin Rousseau, de Britse broers Sam en Tom Christie en de titelverdedigers Todd Ellis/Emmanuelle Clément (GBR/FRA).

Northern Talent Cup
En dan is er ook nog de jonge talentencompetitie die komend weekend in Assen in actie komen tijdens de hun voorlaatste ronde van het seizoen. Na zijn dubbele overwinning begin juli op de Sachsenring komt Jurrien van Crugten als leider in de tussenstand naar Assen. De Nederlander heeft 157 punten achter zijn naam staan, 26 punten meer dan de nummer twee. Tobias Kitzbichler en maar liefst 46 meer dan Antoine Nativi die momenteel de derde plaats inneemt in de tussenstand.

Naast Van Crugten komen in deze klasse ook de Nederlandse talenten Delano Greven, Tom Kuil en Kyano Schoo in actie. Kuil en Schoo keren in Assen terug van een blessure.

Toegangsprijzen
Fans kunnen komen weekend veel actie verwachten tijdens de IDM-ronde op het TT Circuit Assen. Er is nauwelijks tijd om op adem te komen, want er staan naast de bovengenoemde categorieën ook nog eens twee Cup-klassen op het programma.

En niet vergeten: Op zondag 18 augustus 2024 vindt om 10.00 uur de populaire Pitwalk plaats, waar de rijders persoonlijke handtekeningen zetten en er tijd is voor een selfie met hen.

De toegangsprijzen voor de Nederlandse ronde van het IDM in Assen zijn aantrekkelijk: € 5,00 voor de vrijdagtraining, € 25,00 voor de zaterdag en € 35,00 voor de zondag. Een weekend ticket (vrij-zat-zon) is verkrijgbaar voor €45,00.  Toegang tot de paddock is inbegrepen.

Tickets zijn te verkrijgen via de IDM ticketshop en tijdens het weekend aan de kassa’s van het TT Circuit Assen.



Handige links IDM Assen 2024:

Tijdschema en volledige uitslagen
Live Timing
Live video zaterdag
Live video zondag
Fotoverslag







Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.