Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart: De Vits pakt de dubbel in Yamaha R3 Cup, winst voor Tücks en Deleersnyder in Yamaha R7 Cup in Oschersleben

395
nyo-de-vits
Nyo de Vits (34) | foto© Mariska Grob

Bij de voorlaatste ronde van deYamaha Racing bLU cRU Benelux R3 Cup in Oschersleben was het Nyo de Vits die na een zinderende strijd beide races won en met de maximale score van 50 punten naar huis ging. Ook in de R7 Cup was het close racing en schreef Nico Tücks de eerste race op zijn naam terwijl Jaimy Deleersnyder in Race 2 de snelste was.

Voor de vijfde en voorlaatste ronde van de Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart reisden de coureurs af naar het Duitse Oschersleben. Het raceweekend ging op vrijdag van start met wisselvallig weer: tijdens de eerste tijdtraining was er lichte miezerregen maar aan het eind van de middag kon de tweede kwalificatie onder prima omstandigheden worden verreden. Ook op zaterdag en zondag kwamen de coureurs goed weg, met tijdens de laatste kwalificatie op zaterdagochtend een nagenoeg droge baan waarop een enkeling zijn tijd wist te verbeteren. Er kon precies een droog spoor worden benut, waar in de R3 Cup Nyo de Vits gebruik van maakte en de polepositie van Thije Ligtermoed afsnoepte. In de R7 Cup bleef de snelste tijd die Loris Dekkers op vrijdag genoteerd had staan. Voor beide races zou niet alleen de temperatuur oplopen maar ook een verhitte strijd gestreden worden.







Yamaha R3 Cup powered by kicXstart
In de eerste race op zaterdagmiddag was de spanning al om te snijden. Direct na de start ontstond er een grote kopgroep. Nyo de Vits hield het tempo in de beginfase zo hoog dat hij samen met Lars ter Veld, Thije Ligtermoed en Timo Suos een gaatje leek te slaan. Door het gevecht om de koppositie verloor het viertal vervolgens weer tijd, waardoor Viggo Mégard, Zenno Bulté, Timo Aanraad en Indi Schunselaar de aansluiting vonden. De acht jonge honden kwamen na 11 ronden uiteindelijk binnen een seconde van elkaar over de finish, waarbij De Vits zijn voorwiel als eerste over de finishlijn wist te drukken, nipt voor Ligtermoed. Er zou een fotofinish aan te pas komen om de derde plaats vast te kunnen stellen. Na het bestuderen ervan bleek het Ter Veld te zijn die net voor Bulté en Suos derde was.

Bij de tweede race waren het De Vits, Ligtermoed en Ter Veld die in de beginfase direct een gat wisten te slaan naar de achtervolgers. Het drietal liet spannende gevechten zien en wisselde geregeld van koppositie. Mégard lag op afstand op een vierde plaats. Hij had op zaterdag problemen met de voorkant van zijn machine maar op zondag de juiste settings gevonden. Door de race heen kreeg hij meer vertrouwen en doordat de kopgroep tijd verloor aan de strijd om de leiding wist Mégard in de tweede helft van de race het gat te dichten. Suos sloot achter Mégard aan en wist in zijn slipstream de snelste ronde van het weekend te noteren. Het tweetal vond in de eindfase de aansluiting, maar De Vits bleek opnieuw oppermachtig. Hij sleepte zijn tweede overwinning in de wacht voor Mégard. Ter Veld wist nog net Ligtermoed voor te blijven en net zoals in de eerste race de derde plaats veilig te stellen. Suos werd vijfde.

Nyo de Vits: “De baan was nieuw voor me en daarom heb ik vooraf een aantal vrije trainingen gereden. Dat ging goed en bij de kwalificaties had ik al snel de juiste racepace. In de races heb ik enigszins afgewacht, want in deze klasse is het vrijwel onmogelijk om je los te rijden van de rest. Ik heb er dan ook voor gezorgd dat ik in de laatste ronde niet te vroeg op kop zat en pas in de laatste chicane de leiding overnam. Als je dan het laatste deel optimaal benut zouden ze je niet meer in moeten kunnen halen voor start-finish, en die tactiek heeft prima gewerkt.” 

Uitslag Race 1

  1. Nyo de Vits
  2. Thije Ligtermoed
  3. Lars ter Veld

Uitslag Race 2

  1. Nyo de Vits
  2. Viggo Mégard
  3. Lars ter Veld
  • r3_de_vits_ligtermoed
  • R3_nyo_de_vits_2
  • R3_podium_race1
  • R3_race1_2
  • R3_race1
  • R3_start_race1
  • R3_start_race2
  • r3_suos
  • r3_viggo_megard
  • R7_jaimy_deleersnyder
  • R7_nico_tuecks
  • R7_podium_race1
  • R7_start_race1
  • R7_start_race2
  • R7_yannis_raingard_2
  • warming_up

Yamaha R7 Cup powered by KicXstart
Loris Dekkers vertrok van polepositie maar het was Jaimy Deleersnyder die als leider de eerste bocht in dook. Hij zou de leiding niet lang in handen houden want eerst was het Nico Tücks die langszij kwam en vervolgens Dekkers. Ook Adrien Leduc drong aan en de jonge Fransman Yannis Raingard vond na een matige start de aansluiting bij de kopgroep. Inmiddels voerde Dekkers het tempo op maar bleef ook Tücks druk uitoefenen. Leduc kon het tempo niet meer volgen en ook Deleersnyder moest het drietal voor hem laten gaan. Raingard kwam steeds beter in zijn ritme en hield aansluiting bij Dekkers en Tücks maar het lukte hem niet de aanval in te zetten. Het tweetal vocht in de laatste ronden een prachtige strijd uit waarbij ze elkaar geen centimeter toe gaven. Uiteindelijk was het Tücks die met minimale voorsprong op Dekkers de winst greep. Raingard mocht mee naar het podium voor de derde plaats. Deleersnyder moest genoegen nemen met de vierde plaats, Leduc werd vijfde. Snelste Nederlander was Davy Kersten, die na een slepende blessure steeds beter in zijn ritme komt.  Hij bleef nog net Ronald Beitler voor.

Een dag later zat Deleersnyder zichtbaar beter in zijn vel. Opnieuw had hij kopstart, en dit keer schroefde hij direct het tempo op. Even leek het erop dat hij een gaatje kon slaan maar Tücks, Dekkers en Raingard zetten alle zeilen bij om de aansluiting bij de regerend kampioen te behouden. Tücks kwam daarbij zelfs even naast de baan maar wist als een volleerd crosser zijn R7 door de grindbak te sturen en kon zijn weg vervolgen. De kopgroep bestond daarna uit drie man en er werd geregeld van positie gewisseld. Dit keer was het Deleersnyder die een fractie eerder dan Dekkers over de finish kwam en de winst greep. Tücks had zijn achterstand op de kopgroep inmiddels goedgemaakt en wist zelfs nog de derde plaats van Raingard af te snoepen. Leduc werd onbedreigd vijfde en dit keer wist Beitler Kersten voor te blijven en zesde te worden.

Nico Tücks: “De strijd in de eerste race was hard maar fair en ik heb er enorm van genoten. Bij de tweede race had ik wat pech tijdens een battle, waarbij ik op één van de weinige natte plekken op de baan moest aanremmen. Mijn voorwiel schoof iets opzij en daardoor raakte ik naast de baan. Ik kon gelukkig de aansluiting met de kop weer vinden en heb daarbij de snelste rondetijd van dit weekend op de klokken gezet. Als de race iets langer had geduurd had ik ook deze kunnen winnen, maar al met al ben ik erg tevreden over dit weekend.”

Uitslag Race 1

  1. Nico Tücks
  2. Loris Dekkers
  3. Yannis Raingard

Uitslag Race 2

  1. Jaimy Deleersnyder
  2. Loris Dekkers
  3. Nico Tücks

De laatste wedstrijddag zal worden verreden op zaterdag 5 oktober in Assen, waar nog 50 punten te verdelen zijn. In de R3 Cup heeft Ligtermoed een voorsprong van 34 punten op Mégard. In de R7 Cup heeft Dekkers slechts 1 punt voorsprong op Jaimy Deleersnyder en ligt Tücks ook nog op de loer met een achterstand van 16 punten. Het belooft dan ook een spannende ontknoping van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup 2024 te worden!



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.