Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart: Gastrijder De Vits snelste in Assen, Ligtermoed en Deleersnyder doen beste zaken voor kampioenschap

259
sasha-de-vits
Sasha de Vits | foto© Mariska Grob

Bij de vierde ronde van de Yamaha Racing bLU cRU Benelux R3 en R7 Cup in Assen was gastrijder Sasha de Vits oppermachtig. In de R7 Cup won hij zowel de droge eerste race als de natte tweede. In de R3 Cup was Viggo Mégard de snelste op het droge asfalt terwijl leider in de tussenstand Thije Ligtermoed op nat asfalt als eerste werd afgevlagd.

Voor de vierde ronde van de Yamaha R3 en R7 Cup powered by KicXstart reisden de coureurs af naar het TT circuit van Assen. Onder hen een aantal snelle gastrijders, waaronder in de R7 Cup Sasha de Vits, die normaal gesproken met een R6 uitkomt in het IDM en de Noren Troy Magne Sem en Martin Eriksen, afkomstig uit de Scandinavische R7 Cup en afgelopen jaar deelnemers in de R7 Super Finale.







Waar een week eerder de coureurs van de MotoGP onder uitstekende weersomstandigheden in actie kwamen was het een week later heel anders: op vrijdag zou tijdens de eerste kwalificatie amper een geklokte ronde op droog asfalt kunnen worden volbracht voordat de hemelsluizen zich openden. Op zaterdagochtend werd de tweede kwalificatie op droog asfalt verreden, maar in de middag kwam tijdens de laatste kwalificatie de regen met bakken uit de hemel. En ook de zondag stond in het teken van het wisselvallige weer: waar in de ochtend onder zonnige omstandigheden de eerste race kon worden verreden, trok er kort voor de tweede race een hoosbui over het circuit en werd er voor regenbanden gekozen. Het was dan ook niet alleen een druk weekend voor de coureurs, maar ook voor de monteurs.

Yamaha R3 Cup powered by kicXstart
Viggo Mégard noteerde de snelste tijd in de kwalificaties en zou van polepositie vertrekken met Thije Ligtermoed en Indi Schunselaar naast hem op de eerste startrij. Het drietal kreeg na het doven van de startlichten bij de eerste race nog zes man achter zich aan, waardoor er een kopgroep van negen rijders ontstond. Bart van Duinen kende een sterke eerste fase van de race maar verloor daarna de aansluiting bij de kopgroep. Het was Lars ter Veld die het tempo hoog hield en het meeste kopwerk verrichtte. Hij leek zelfs even een klein gaatje leek te slaan, maar Ligtermoed en Schunselaar zaten in de eindfase weer op het vinkentouw. Ligtermoed en Ter Veld leken in de laatste ronde de beste papieren voor de overwinning te hebben, maar de beslissing zou zoals zo vaak in Assen pas in de Geert Timmer bocht vallen. Het was Mégard die de slipstream het beste benutte en zowel Ligtermoed als Ter Veld wist af te troeven. Met minder dan een tiende van een seconde verschil kwam Ligtermoed als tweede en Ter Veld als derde over de finish. Vierde werd Timo Suos voor Schunselaar. Een knappe prestatie werd geleverd door Zenno Bulté, die in de kwalificaties hard ten val was gekomen maar met een geblesseerde linkervoet de race toch uit wist te rijden. Hij werd daarvoor beloond werd met een achtste plaats.

De tweede race werd op een natte baan verreden. Ligtermoed had de natte kwalificatie benut om een goed ritme in de regen te vinden en had daar in de race profijt van, maar ook Suos en Nyo de Vits lieten zien uitstekend met de weersomstandigheden om te kunnen gaan. Ter Veld schoof in de eerste ronde al onderuit. Er ontstond een kopgroep van drie man die tot aan de laatste ronde bij elkaar zou blijven. Het drietal wisselde geregeld van positie en ook nu zou pas in de laatste bocht de beslissing vallen. Dit keer was het Ligtermoed die won en het verschil op de nummer twee nog kleiner: met slechts 0.006 seconde verschil kwam Suos als tweede over de streep. De Vits werd derde. Schunselaar werd op afstand vierde voor Mégard, die daarmee kostbare punten voor het kampioenschap verloor. Een sterk rijdende Maxim Westra wist als zesde te eindigen voor Bulté en Van Duinen.

Ligtermoed verstevigde zijn leidende positie in het kampioenschap. Hij heeft met nog vier races over twee wedstrijden te gaan een voorsprong van 31 punten op Mégard.

Timo Suos:.“Droog of nat maakt me eigenlijk niet uit, zo lang het maar niet half-half is. Met de voorjaarstraining op Assen hebben we een sessie in de regen gereden, en dat bleek voldoende voorbereiding voor vandaag. In beide races had ik mooie battles, maar het met een podium afsluiten is net even mooier.” 

Uitslag Race 1

  1. Viggo Mégard
  2. Thije Ligtermoed
  3. Lars ter Veld

Klik hier voor de volledige uitslag

Uitslag Race 2

  1. Thije Ligtermoed
  2. Timo Suos
  3. Nyo de Vits

Klik hier voor de volledige uitslag

  • 240706_0459-28_011
  • 240706_0463-32_012
  • 240706_0493-62_014
  • 240707_0154-154_022
  • 240707_0281-3_025
  • 240707_0499-11_032
  • 240707_0507-19_033
  • 240707_0638-150_040
  • 240707_0643-155_041

Yamaha R7 Cup powered by KicXstart
In de R7 Cup was Sasha de Vits heer en meester. De voormalig R3 Cup coureur en Red Bull Rookie vond snel zijn draai op de R7. De Belg reed zich in de kwalificaties een seconde los van landgenoten Loris Dekkers en Jaimy Deleersnyder, die op hun beurt Troy Magne Sem, Martin Eriksen en Yannis Raingard achter zich hielden. In de eerste race zouden zij aangevuld met Nico Tücks de strijd om de tweede plaats uitvechten. De Vits was al snel uit het vizier van zijn achtervolgers verdwenen en zou onbedreigd naar de overwinning rijden. De achtervolgende groep liet spannende gevechten met fraaie inhaalacties zien, en met nog een paar bochten te gaan leek Deleersnyder de strijd om de tweede plaats te gaan winnen. Maar in de snelle voorlaatste bocht, de Ramshoek, verloor hij de controle over zijn R7 waardoor hij gedwongen werd wijd te gaan. Sem en Eriksen streden letterlijk tot aan de finishlijn voor de tweede plaats, want op de streep was het verschil precies 0.0 seconden. Uiteindelijk zou Sem als tweede gehuldigd worden, maar het was Dekkers die met zijn vierde plaats de beste zaken deed. Met het wegvallen van de gastrijders voor de kampioenschapspunten werd hij tweede voor Tücks en Deleersnyder.

In de tweede race liet Deleersnyder zien uitstekend met de natte condities om te kunnen gaan. Na de start nam hij direct de leiding in handen. De Vits maakte het gaatje dat Deleersnyder op hem had geslagen al snel goed en de twee wisselden regelmatig van positie. Na negen ronden kwam de Vits wederom als winnaar over de streep, vlak voor Deleersnyder. Sem, Raingard, Tücks en Dekkers vormden de achtervolgende groep waaruit met nog een paar ronden te gaan Sem zich wist los te rijden. Hij zou onbedreigd als derde over de streep komen, terwijl Dekkers steeds meer moeite had om Raingard en Tücks te volgen. Tücks won uiteindelijk het gevecht om de vierde plaats van Raingard, terwijl Dekkers genoegen moest nemen met een zesde plaats.

De spanning in het kampioenschap is te snijden: Deleersneyder wist in Assen uiteindelijk drie punten meer te verdienen dan Dekkers en neemt daardoor de leiding over, maar met 1 punt voorsprong is het verschil minimaal.

Sasha de Vits: “Ik had een week eerder in Ecuyers voor het eerst met de R7 gereden, en nu dus op Assen. Het ligt qua rijden redelijk kort bij elkaar met de R6, maar het power gedeelte verschilt behoorlijk. Goed om te zien dat het niveau in deze Cup ten opzichte van vorig jaar behoorlijk is toegenomen. Ik heb dit weekend met veel plezier gereden en tegelijk aan mijn rijstijl kunnen werken, al met al een prima weekend!”

 

Uitslag Race 1

  1. Sasha de Vits
  2. Troy Magne Sem
  3. Martin Eriksen

Klik hier voor de volledige uitslag

Uitslag Race 2

  1. Sasha de Vits
  2. Jaimy Deleersnyder
  3. Troy Magne Sem

Klik hier voor de volledige uitslag



Nu verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop

*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.