Martin wint MotoGP Sprint race op zonnige Sachsenring voor Oliveira en Bagnaia

1427
V.l.n.r. Pecco Bagnaia, Jorge Martin en Miguel Oliveira - Sachsenring | © Randy van Maasdijk

Jorge Martin heeft zaterdagmiddag de MotoGP Sprint race gewonnen op de Sachsenring. De Spanjaard nam in de tweede ronde de leiding over en gaf deze vervolgens niet meer uit handen. Achter Martin behaalde Miguel Oliveira zijn eerste Sprint podium, regerend wereldkampioen Pecco Bagnaia werd derde.

Evenement: Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland
Circuit: Sachsenring
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:30 uur
Sessie: Sprint race – 15 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 30°C







Zaterdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten uit op de Sachsenring voor de vijftien ronden lange MotoGP Sprint race. Het was zeer zonnig en behoorlijk warm op het Duitse circuit met een buitentemperatuur van zo’n 30°C.

Wat betreft de bandenkeuze waren er geen grote verrassingen. Alle coureurs stonden op de hard-compound voorband en de meerderheid koos voor de soft-compound achterband. Uitzonderingen waren LCR Honda coureurs Johann Zarco en Takaaki Nakagami die de medium-compound achterband lieten monteren.

Na zijn zware crash in de kwalificatie was het nog maar de vraag of Maverick Viñales aan de start zou staan. Ondanks dat hij behoorlijk bont en blauw was stond de Spanjaard op de grid en moest hij de strijd vanaf de zevende plaats aangaan.

Het was Pecco Bagnaia die na een zeer goede start de binnenste lijn nam in bocht 1 en daardoor meteen aan de leiding reed vanaf de tweede startrij voor Miguel Oliveira en polesitter Jorge Martin. Raúl Fernández reed op de vierde plaats voor de goed gestarte Maverick Viñales en Enea Bastianini, daarachter waren het Alex Márquez, Franco Morbidelli, Brad Binder en Marc Márquez in de top tien.

Martin wist dat hij Bagnaia niet mocht laten ontsnappen en bij het ingaan van bocht 1 in de tweede ronde zette hij de aanval in op Oliveira. De Prima Pramac Racing nam de tweede positie over en richtte zijn pijlen nu op de regerend wereldkampioen.

Een ronde later probeerde Martin het bij Bagnaia in bocht 1 maar hij ging wijd waardoor de Italiaan meteen kon terugslaan. Even later maakte Bagnaia een klein foutje in bocht 8 waarna Martin geen seconde aarzelde en meteen toesloeg. De Spanjaard nam de leiding over terwijl enkele bochten later ook Oliveira voorbij wist te gaan aan Bagnaia. Daarachter was Bastianini opgeklommen naar de vijfde plaats met achter zich Viñales en de teruggevallen Raúl Fernández.

Martin, Oliveira, Bagnaia en Bastianini hadden halverwege de race een marge van ruim een seconde in handen richting Viñales die in duel was met Morbidelli voor de vijfde plaats. Daa weer een seconde achter reed Marc Márquez op de zevende plaats nadat hij had afgerekend met Raúl Fernández.

Langzaam maar zeker wist Martin een voorsprong op te bouwen richting Oliveira en leek hij deze race in zijn zak te hebben. De Portugees werd daarachter flink onder druk gezet door Bagnaia die zo min mogelijk punten ten opzichte van zijn Spaanse titelconcurrent wilde verliezen. Echter werd hij op zijn beurt ook behoorlijk opgejaagd door Ducati Lenovo teamgenoot Bastianini die een podiumfinish wel zag zitten.

Martin bleef uiteindelijk foutloos en werd de winnaar van deze Sprint race op de Sachsenring. Het is zijn vierde Sprint zege van dit jaar en zijn dertiende in totaal. Samen met Grand Prix races ie het al de zesde keer dit jaar dat Martin een race weet te winnen.

Achter Martin werd Oliveira tweede en behaalde hij daarmee zijn beste resultaat van het seizoen. Het is voor het eerst sinds de Thaise Grand Prix aan het einde van 2022 – die hij wist te winnen – dat Oliveira in de top drie eindigt. Achter de Portugees maakte regerend wereldkampioen Bagnaia het Sprint podium compleet.

Bastianini werd kort achter zijn teamgenoot vierde met Morbidelli daarachter op de vijfde plaats. Marc Márquez wist in de laatste bocht nog voorbij te gaan aan Viñales en zorgde daarmee voor vijf Ducati’s in de top zes. Viñales, Binder, Alex Márquez en Marco Bezzecchi maakten de top tien compleet.

Uitslag:

  1. Jorge Martin – Ducati
  2. Miguel Oliveira – Aprilia | +0,676
  3. Pecco Bagnaia – Ducati | +1,311
  4. Enea Bastianini – Ducati | +1,458
  5. Franco Morbidelli – Ducati | +5,600

Klik hier voor de volledige uitslag

In het kampioenschap loopt Martin nu weer vijf punten uit, hij heeft een totaal van 212 achter zijn naam staan voor Bagnaia (197), Marc Márquez (146) en Bastianini (142).

Volgende sessie: Warm up
Tijd: Zondagochtend 09:40 uur



zs-728x90



Handige links Liqui Moly Motorrad Grand Prix Deutschland:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag 



collin-veijer





Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.