Pecco Bagnaia na foutloos weekend in Assen: “Dit was misschien wel de beste van mijn carrière”

47
Pecco Bagnaia - TT Circuit Assen | © Jan Timmerman

Pecco Bagnaia sloot zondagmiddag zijn perfecte weekend op het TT Circuit Assen af met een overtuigende overwinning. Met uitzondering van de warm up was de Italiaan in alle sessies het snelst en behaalde hij zijn derde Dutch TT zege op rij. 

De superlatieven voor het weekend van Pecco Bagnaia op het TT Circuit Assen zijn inmiddels allemaal wel gebruikt. Vanaf de eerste vrije training op vrijdagochtend was de tweevoudig en regerend wereldkampioen het snelst waarna hij ook op vrijdagmiddag de snelste rondetijd reed. Vervolgens greep de Ducati Lenovo Team coureur op zaterdagochtend pole position waarna hij ‘s middags de Sprint race wist te winnen.







Daarmee was Bagnaia ook op zondag de torenhoge favoriet voor de overwinning van de 93e Dutch TT en die favorietenrol maakte hij meer dan waar. Van begin tot eind reed de 27-jarige coureur aan de leiding en maakte hij geen enkele misstap. Na het winnen van de Grand Prix van Catalunya en de dubbele zege in Mugello was het zijn vijfde raceoverwinning en zijn derde Grand Prix overwinning op rij.

Pecco Bagnaia: “Wat betreft de resultaten is dit weekend misschien wel de beste van mijn carrière. Dat je alle sessies bovenaan kunt eindigen gebeurt niet vaak, om het op deze manier te doen was geweldig. In 2018 had ik precies hetzelfde weekend in de Moto2 klasse, toen was ik ook in alle sessies de snelste en reed ik in de warm up ook de vierde tijd. Ik wil zeggen dat ik heel trots ben op mijn team, we hebben samen geweldig werk geleverd dit weekend. Het gevoel met de motor was fantastisch, we hebben alleen wat dingen aangepast om beter te zijn in de snelle bochten want daar had ik in het begin van het weekend nog wat moeite mee. Zodra we dat hadden gedaan was alles perfect, om vandaag te winnen was geweldig.”

Het feit dat iedereen vanaf vrijdag zei dat Bagnaia de grote favoriet was voor de overwinning maakte hem niet nerveus.

Pecco Bagnaia: “Als je aan een race begint waarvan iedereen zegt dat je ‘m moet winnen heb je al verloren als je tweede wordt. Er stond daarom meer druk op maar ik gaf daar niets om. Ik heb er gewoon van genoten, ik hou van dit circuit en ik hou van het gevoel van snelheid dat dit circuit geeft. Daarom was het geen probleem en heb ik er vooral veel van genoten.”

Na wat kleine problemen in het begin van het seizoen lijkt de Ducati, en dan met name het 2024 model, momenteel duidelijk de beste machine te zijn in de MotoGP klasse. Bagnaia wijt het aan meerdere factoren dat zowel de machine als hijzelf momenteel zo dominant zijn.

Pecco Bagnaia: “In het begin van het seizoen hadden wat problemen met de banden. Zo hadden we in Qatar bijvoorbeeld veel last van vibratie, bijna zo erg dat het crashes veroorzaakte. Telkens als we het wisten op te lossen gingen we naar een ander circuit waar het nog erger was. We hadden tijd nodig om het te begrijpen en misschien hebben we dat sneller voor elkaar gekregen dan de anderen. Doordat we acht motoren op de baan hebben, want de GP23 is niet heel anders dan de GP24, is het makkelijker om sommige dingen sneller te begrijpen. Ik zal niet zeggen wat we hebben gedaan maar het is meer dan één ding. Ik rijd ook anders, zoals ik eerder reed had ik meer last van de vibratie dan zoals ik nu rijd. Het is samen met een aantal technische veranderingen een combinatie van meerdere factoren.”

Met 23 overwinningen in de MotoGP klasse in dienst van Ducati staat Bagnaia nu op gelijke hoogte met Casey Stoner. Daarnaast was hij de eerste sinds Mick Doohan die drie Dutch TT zeges op rij heeft weten te behalen.

Pecco Bagnaia: “Het is geweldig om tussen deze legendes te staan maar eerlijk gezegd is dat meer iets om naar te kijken als je gestopt bent. Tijdens je carrière wil je alleen maar meer. We moeten wel erkennen dat Casey het in een korter tijdsbestek voor elkaar heeft gekregen dus zijn overwinningspercentage was hoger. Hoe dan ook is het goed om in de buurt te staan van deze legendes.”

De MotoGP coureurs en teams hebben weinig tijd van rust. Aankomend weekend wordt alweer de volgende Grand Prix verreden op de Sachsenring in Duitsland.



zs-728x90



Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag (donderdag)
Fotorverslag (vrijdag)
Fotoverslag (zaterdag)
Fotoverslag (zondag)

 



collin-veijer





Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.