Bagnaia zet perfect weekend in Assen voort met overtuigende zege in MotoGP Sprint race

1986
V.l.n.r. Jorge Martin, Pecco Bagnaia en Maverick Viñales - TT Circuit Assen | © Jan Timmerman

Pecco Bagnaia heeft zaterdagmiddag de Sprint race voor de MotoGP klasse gewonnen op het TT Circuit Assen. De Italiaan was foutloos vanaf pole position en reed van begin tot eind aan de leiding. Achter hem werd WK leider Jorge Martin tweede, Maverick Viñales maakte het podium compleet.

Evenement: Motul TT Assen
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: MotoGP
Tijd: 15:00 – 15:20 uur
Sessie: Sprint race – 13 ronden
Omstandigheden: Zonnig, 24°C







Zaterdagmiddag om 15:00 uur gingen de lichten uit op het TT Circuit Assen voor de MotoGP Sprint race over dertien ronden. De omstandigheden waren perfect op het Drentse circuit met zonneschijn en een fijne buitentemperatuur, ook waren de tribunes en taluds goed gevuld.

De meerderheid van de coureurs koos voor de hard-compound voorband en soft-compound achterband. Uitzonderingen waren Franco Morbidelli, Joan Mir, Johann Zarco, Takaaki Nakagami en Alex Rins die de medium-compound voorband lieten monteren, Miguel Oliveira en Johann Zarco kozen voor de medium-compound achterband.

Polesitter Pecco Bagnaia kwam goed weg en ging als leider de Haarbocht in voor Jorge Martin en Alex Márquez. Maverick Viñales had de vierde positie in handen voor Marc Márquez en Brad Binder, daarachter reden Aleix Espargaró, Franco Morbidelli, Enea Bastianini en Fabio Quartararo in de top tien.

Het was precies wat Bagnaia wilde en de Italiaan reed een zeer sterke openingsronde waardoor hij al meteen een voorsprong van zo’n drie tienden in handen had ten opzichte van WK leider Martin. Alex Márquez deed zijn uiterste best om de aansluiting te behouden terwijl achter hem Viñales en oudere broer Marc Márquez de druk hoog hielden.

Voor Marc Márquez ging het in de tweede ronde al mis ter hoogte van Madijk. De Spanjaard kwam op een vreemde manier ten val en schoof de grindbak in, het betekende het einde van zijn race.

Terwijl Bagnaia en Martin al gauw een vrij grote voorsprong in handen hadden schoof Viñales daarachter op naar de derde plaats ten koste van Alex Márquez. Daarachter waren Binder en Espargaró in duel voor de vijfde plaats met Bastianini daar niet ver achter.

Bagnaia deed precies genoeg om Martin buiten bereik te houden. De regerend wereldkampioen zorgde ervoor dat de marge telkens meer dan een halve seconde bedroeg zodat zijn ritme niet onderbroken kon worden.

Halverwege de race had Bagnaia zijn voorsprong uitgebreid naar meer dan een seconde richting Martin maar hij had wel een ‘Track Limits Warning’ gekregen voor het overschrijden van de track limits. Als hij het nu nog een keer zou doen dan zou hij een Long Lap penalty moeten uitvoeren. Terwijl Martin en Viñales ook relatief eenzame races reden voor de tweede en derde plaats werd daarachter een spannende strijd gevoerd voor de vierde positie. Alex Márquez had die nog steeds in handen maar achter hem had Bastianini afgerekend met Espargaró en Binder en reed hij nu vlak achter de Gresini Racing coureur.

Nadat Raúl Fernández een Long Lap penalty kreeg voor het te vaak overschrijden van de track limits kreeg Alex Márquez dat ook. De Spanjaard reed op dat moment op de vijfde plaats maar het zou hem waarschijnlijk zo’n drie à vier posities kosten.

Vooraan bleef Bagnaia foutloos en kwam hij als winnaar over de streep. Hij behaalde zijn tweede Sprint race zege op rij en zette zijn perfecte reeks dit weekend voort. Na het winnen van de MotoGP race in Barcelona en de dubbele overwinning in Mugello is het nu de vierde race-overwinning op rij voor de regerend wereldkampioen.

Achter Bagnaia werd Martin tweede en maakte Viñales daarachter het podium compleet, dezelfde volgorde zoals deze drie coureurs gestart waren. Achter dit drietal werd Bastianini vierde voor Di Giannantonio, Binder en Quartararo. Alex Márquez kwam als vijfde over de streep maar werd door zijn Long Lap penalty teruggezet naar P8, achter hem maakten Franco Morbidelli en Pedro Acosta de top tien compleet.

In de laatste ronde ging het nog flink mis voor Aleix Espargaró. De Spanjaard probeerde nog een inhaalactie op Fabio di Giannantonio voor te bereiden maar verloor de voorkant van zijn Aprilia in Ramshoek en ging met hoge snelheid onderuit. Na zijn hevige crash van gisteren in de Geert Timmer chicane was het de tweede zware klapper van het weekend.

Verdere uitvallers waren Luca Marini met een technisch probleem en Lorenzo Savadori en Alex Rins die onderuit waren gegaan.

Uitslag:

  1. Pecco Bagnaia – Ducati
  2. Jorge Martin – Ducati | +2,355
  3. Maverick Viñales – Aprilia | +4,103
  4. Enea Bastianini – Ducati | +6,377
  5. Fabio di Giannantonio – Ducati | +8,869

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Warm up
Tijd: Zondagochtend 09:40 uur



zs-728x90



Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag (donderdag)
Fotorverslag (vrijdag)
Fotoverslag (zaterdag)
Fotoverslag (zondag)

 



collin-veijer





Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.