Piqueras pakt Moto3 pole in Assen, Veijer op eerste startrij ondanks mega high-sider

3209
Collin Veijer - TT Circuit Assen | © Damon Teerink

Ángel Piqueras heeft zaterdagmiddag zijn eerste pole position behaald in de Moto3 klasse op het TT Circuit Assen. De Spanjaard was in de slotfase het snelst voor Taiyo Furusato met Collin Veijer die daarachter als derde eindigde. De Nederlander stond lang bovenaan de tijdlijst nadat hij al vroeg in de sessie met een flinke high-sider ten val kwam.

Evenement: Motul TT Assen
Circuit: TT Circuit Assen
Categorie: Moto3
Tijd: 12:50 – 13:30 uur
Sessie: Q1 en Q2
Omstandigheden: Zonnig, 22°C







Zaterdagmiddag om 12:50 uur begon de kwalificatie voor de Moto3 klasse op het TT Circuit Assen. Onder vrijwel perfecte omstandigheden en goedgevulde tribunes gingen de Moto3 coureurs op jacht naar de snelle rondetijden.

Q1
Degenen die na de trainingen buiten de top veertien geklasseerd stonden moesten deelnemen aan deze eerste kwalificatiesessie. De vier snelsten in deze sessie mochten dan alsnog verder naar Q2 om daar mee te doen voor pole position.

Tatsuki Suzuki, de teamgenoot van Collin Veijer, maakte al vroeg in de sessie een fout. Bij het insturen voor De Bult schoof hij zijn Husqvarna onderuit waardoor veel kostbare rijtijd verloren ging.

Veel coureurs waren op zoek naar een sleepje omdat ze in hun eentje niet aan een goede rondetijd konden komen. Er werd bij het verlaten van pit lane al lang gewacht en niemand wilde voorop rijden om de ander van een slipstream te voorzien. De kans is vrij groot dat dit nog penalty’s gaat opleveren.

Met een 1’40.380 was José Antonio Rueda uiteindelijk de snelste in deze sessie voor Matteo Bertelle, Joel Esteban en Tatsuki Suzuki waardoor zij verder mochten naar Q2. Riccardo Rossi was de eerste die buiten de boot viel, hij zal vanaf de negentiende plaats op de grid aan de race moeten beginnen.

Uitslag Q1:

  1. José Antonio Rueda – KTM | 1’40.380 | Q2
  2. Matteo Bertelle – Honda | +0,390 | Q2
  3. Joel Esteban – CFMoto | +0,442 | Q2
  4. Tatsuki Suzuki – Husqvarna | +0,568 | Q2
  5. Riccardo Rossi – KTM | +0,648 | P19 op de grid

Klik hier voor de volledige uitslag

Q2
De achttien snelste Moto3 coureurs gingen vervolgens de strijd aan in deze tweede kwalificatiesessie om te bepalen wie er zondagochtend vanaf pole position mag vertrekken. Nadat hij op vrijdagmiddag en zaterdagochtend de snelste was waren alle ogen natuurlijk gericht op thuisrijder Collin Veijer. Zoals gebruikelijk was hij geduldig met het verlaten van de pits en liet hij zijn concurrenten voorgaan.

Collin Veijer reed meteen een 1’40.055 en deed zijn best om die rondetijd nog verder aan te scherpen. Het ging echter in zijn tweede snelle ronde flink mis bij het uitkomen van de Geert Timmer chicane. Met een gigantische high-sider werd Veijer van zijn Husqvarna geworpen en kwam hij met een flinke klap op het asfalt terecht, onder toeziend oog van de vele duizenden fans op de tribunes.

Gelukkig deed de airbag zijn werk en kwam hij relatief gunstig terecht waardoor Veijer meteen op kon staan en zijn machine de pits in kon duwen. Zijn team hielp hem om zo snel mogelijk terug te keren naar de pitbox om daar de machine op te kunnen lappen. De machine bleek uiteindelijk net te veel beschadigd waardoor hij niet meer de baan op kon gaan.

De andere coureurs deden er ondertussen alles aan om Veijer van de eerste positie af te drukken maar dat bleek nog een behoorlijk moeilijke opgave. Dankzij een sleepje wist Ángel Piqueras uiteindelijk een 1’39.746 te rijden waarmee hij pole position op zijn naam schreef, achter hem kwalificeerde Taiyo Furusato zich als tweede waardoor hij er een 1-2 voor Honda van maakte.

Veijer behaalde niet de gedroomde pole position maar eindigde als derde waardoor hij alsnog op de eerste startrij staat. Dat hij dit in slechts één ronde voor elkaar had gekregen mocht zeker indrukwekkend genoemd worden, onder luid gejuich liep hij naar parc fermé om zich daar voor de TV-interviews te melden.

WK leider David Alonso kwalificeerde zich als dertiende.

Uitslag Q2:

  1. Ángel Piqueras – Honda | 1’39.746
  2. Taiyo Furusato – Honda | +0,074
  3. Collin Veijer – Husqvarna | +0,309
  4. Ivan Ortolá – KTM | +0,327
  5. Ryusei Yamanaka – KTM | +0,367

Klik hier voor de volledige uitslag

Volgende sessie: Race
Tijd: Zondagochtend 11:00 uur



Nu verkrijgbaar in de Racesport.nl/shop


*Alle genoemde prijzen zijn inclusief BTW en verzendkosten.



 



zs-728x90



Handige links Motul TT Assen:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
NIEUW | MotoGP- en WorldSBK ticketshop
Fotoverslag (donderdag)
Fotorverslag (vrijdag)
Fotoverslag (zaterdag)
Fotoverslag (zondag)

 



collin-veijer





Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  — X — | Threads | YouTube   



Vrijwillige bijdrage  

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?
Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.