Geslaagd debuut voor Sep van der Zwart in Copa de España Minivelocidad

919
sep-van-der-zwart
Sep van der Zwart | foto© Sep Racing

Sep van der Zwart, dit seizoen als jong wegracetalent actief in de e-bike/ mini-bike wedstrijden van de KNMV en DMC, maakte afgelopen weekend in Spanje middels een wildcard optreden zijn internationale wegracedebuut in de Copa de España Minivelocidad (RFME). Met twee keer een zesde plaats kan de jonge Nederlander terugkijken op een geslaagd Spaans debuut.

Sep van der Zwart is pas sinds een jaar actief binnen de motorsport. De jonge coureur uit Den Haag maakte in 2023 zijn eerste meter op een pocketbike bij Racekids om vervolgens in 2024 zijn debuut te maken in wedstrijdverband in de Junior E klasse van het KNMV NK Junior Moto Racing en het DMC. Niet onverdienstelijk, Van der Zwart is namelijk meteen één van de hoofdrolspelers op de Nederlandse circuits.







Deze prestaties zijn ook niet onopgemerkt gebleven bij Ariane, het motormerk waarop de Junior E coureurs dit seizoen hun races rijden. Van der Zwart ontving onlangs namelijk een uitnodiging van de motorenfabrikant om deel te nemen aan een wedstrijdweekend van de Copa de Espana, minivelocidad (RFME) op het in Tarancon gelegen CircuitoDR7 in Spanje.

In het weekend van 08-09 juni was het zover en mocht Van der Zwart in de kleuren van het Dayam 77 Racing team zijn debuut maken in het sterk bezette Spaanse kampioenschap. Op een fabrieksmotor van Ariane en onder begeleiding van twee monteurs van de fabriek begon de jonge Nederlander op zaterdagochtend aan het Spaanse avontuur.

De eerste vrije trainingen stonden met name in het teken van het opdoen van baankennis en het leren kennen van de nieuwe motor. Tijdens de laatste vrije training werden de puntjes op de i gezet en leek alles voor elkaar voor de twee te verrijden kwalificatiesessies. Al snel werd duidelijk dat het in de eerste kwalificatie moest gaan gebeuren, dit vanwege de dreiging van regen en onweer. Terwijl de lichten op groen gingen voor de eerste kwalificatie besloot de wedstrijdleiding de machine van Van der Zwart aan een technische keuring te onderwerpen. Aangezien dit de nodige tijd in beslag nam bleef deze sessie voor Van der Zwart beperkt tot slechts een paar ronden en werd een voorlopige zesde startplaats zijn deel. Vlak voor aanvang van de tweede kwalificatie was de verwachte regen en onweer (noodweer) daar. Er zat voor de wedstrijdleiding niets anders op dan deze tweede kwalificatie te schrappen.

Na een korte vrije training op zondagochtend stonden er tijdens deze afsluitende dag twee races op het programma. Aangezien de weersvoorspellingen opnieuw veel regen aangaven werd het schema in een zo rap mogelijk tempo afgewerkt.

sep-van-der-zwart
Sep van der Zwart | foto© Sep Racing

Beide wedstrijden verliepen goed voor Van der Zwart, met twee zesde plaatsen en rondetijden die in het middenveld allemaal binnen een paar tiende van een seconden lagen kan de jonge Nederlander dan ook met een goed gevoel terugkijken op zijn eerste Spaanse avontuur.

Een avontuur dat zeker voor herhaling vatbaar is. De komende tijd vallen er een aantal Nederlandse en Spaanse wedstrijden samen, maar mocht zich er een gelegenheid voordoen dan zien we de jonge coureur uit Den Haag, die zichzelf tot doel heeft gesteld om zo snel als mogelijke de overstap te maken naar of een Honda NSF, Ohvale of Mir Moto5, vast en zeker nog vaker in actie komen op één van de Spaanse circuits.

Komend weekend (15-16 juni) wordt de volgende ronde van het KNMV NK Junior Moto Racing seizoen verreden (zaterdag KNMV- zondag DMC) op de TT Junior Track in Assen.



Volg Racesport.nl ook via de onderstaande social mediakanalen

Facebook | Instagram |  Twitter | Threads | YouTube   



       Vrijwillige bijdrage     

Bent u een trouwe bezoeker van deze website, bent u tevreden met het door ons gebrachte gratis te lezen motorsportnieuws en wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen?

Dat kan d.m.v. een vrijwillige bijdrage via de betaallink vrijwillige bijdrage Racesport.nl  of door een bijdrage over te maken naar het volgende bankrekening nummer:

NL31 BUNQ 2035 9539 44 t.n.v. ES Event & Sports Promoter, onder vermelding van ‘vrijwillige bijdrage Racesport.nl’



Op maandagochtend de wekelijkse Racesport.nl nieuwsbrief ontvangen? Uw e-mailadres invullen en op de ‘inschrijven’ button klikken is voldoende.