DSB: Race of the Champions succesvol voor Jaap Kingma coureurs

156

Op een zonovergoten TT Circuit van Assen werd afgelopen zondag de “voor” laatste wedstrijd verreden in het Open Nederlands Kampioenschap voor wegracemotoren. Het Jaap Kingma Racing Team, uit het Friese Burgum, zetten hier haar drie troeven in ! Carol Litjens, Emile Litjens en Bram Appelo trokken ten strijde in respectievelijk de 125cc klasse en de kwartliter klasse.

Aanschouwd door circa 5000 enthousiaste ONK bezoekers, was het om klokslag 14.00 uur de beurt aan de enige vrouwelijke coureur in het 125cc rijdersveld, Carol Litjens om punten in de wacht te slepen voor het Kingma Racing Team. Carol startte vanaf de 20ste positie, deze plek had ze zaterdag in de training weten te bemachtigen, maar het karakter van Carol nam echter geen genoegen met de 20ste plaats voor de race ! Carol vertrok als een speer en wist meteen in de eerste ronde twee collegaÕs te verschalken. Met een snelle ronde van 1.31.909 en een gemiddelde snelheid van 152 kilometer per uur vocht zij zich door het veld heen naar voren. Na tien ronden te hebben gereden wist ze beslag te leggen op de 15de plaats om vervolgens alles op alles te zetten om nog twee plaatsen te winnen. Carol finishte als 13de en dit is goed voor een bijtelling van drie punten in het klassement. Voor Carol haar beste resultaat van dit seizoen en een nieuw persoonlijk record op het befaamde TT Circuit van Assen. “Het ging echt super, ik ben heel erg blij met dit resultaat” verklaarde de snelle kapster uit het Limburgse America. De 125cc race werd gewonnen door Raymond Schouten, gevolgd door Branko Sradanov en “Rookie of the Year” Joey Litjens.

Om 15.15 uur stond de 250cc wedstrijd gepland. Hier verschenen Emile en Bram aan de start. Bram Appelo schoot als een raket uit de startblokken, en raasde zijn teamgenoot Emile Litjens, die een mindere start had, met hoge snelheid voorbij. Emile wist zich in de eerste ronde zeer goed te herstellen en kwam na ŽŽn ronde te hebben gereden als 5de over start-finish. Bram Appelo deed dit als 8ste. Nadat er vier ronden zijn verreden blaast Arie Vos zijn motor op en laat zo een oliespoor op de baan achter ten hoogte van “Mandeveen”. Emile, die nog steeds in de top vijf rijdt op dat moment, raakt in de slip door olie op de baan, en schiet evenals Rafael Sinke, Jaap Hoogeveen en Marcel Dondorff hard van de baan. Meteen wordt de rode vlag situatie gegeven waardoor de wedstrijd wordt stilgelegd. Emile komt gelukkig met de schrik vrij, doch Jaap Hoogeveen en Marcel Dondorff worden met klachten aan bekken en heup afgevoerd naar het Wilhelminia Ziekenhuis te Assen, alwaar ršntgenfotoÕs moeten uitwijzen of deze heren niets hebben gebroken. Emile gaat voor de zekerheid ter controle naar de circuit-arts, doch kon bij de herstart gewoon weer op zijn machine stappen, die in allerijl door zijn monteurs is opgelapt. Met nog 11 ronden voor de boeg vertrok Emile van de vierde positie en Bram vanaf de achtste positie. Ondanks de valpartij wist Emile zich goed te handhaven bij de eerste vijf. Ook Bram knokte voor wat hij waard was. De race werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Jarno Jansen, die hiermee meteen de NK titel in het 250cc kampioenschap opeiste. Emile finishte als vijfde en Bram op een achtste plaats.

Team manager Jaap Kingma: “Emile durfde echter niet meer voluit te gaan na de valpartij en had erg veel last van een flinke schaafwond. Emile verbeterde zÕn persoonlijke record op Assen en ook Bram reed zijn snelste tijd van dit seizoen, respectievelijk 1.26.0 en 1.26.6. Ter vergelijking ! Winnaar Jarno Jansen reed een 1.25.5. Kortom ik ben zeer tevreden en het is voor ons een zeer geslaagd weekend geweest”.