DSB: verslag 250cc: Jaap kingma Racing

80

Kingma coureur Emile Litjens pakt eerste overwinning in Hengelo Voor de derde wedstrijd in het Open Nederlands Kampioenschap wegracen voor motoren sloeg het Jaap Kingma Racing Team afgelopen weekend haar tenten op in het Gelderse Hengelo. Voor de 40ste keer organiseerde de Hengelose Auto- en Motorvereniging ÒHAMOVEÓ deze spannende nationale- en internationale races op de ÒVarsselringÓ, die in het najaar van 2003 geheel werd vernieuwd. De coureurs van het Jaap Kingma Racing Team uit het Friese Bergum stonden dan ook te popelen om deze vernieuwingen te beproeven. Foto van de kopgroep door van den beld fotografie

Op zaterdag vonden de trainingen en kwalificaties plaats en konden Carol, Bram en Emile dit pitstraat verlaten voor de eerste verkenningsronden op het ÒHengelse ZandÓ. Daarna was het de beurt aan Carol Litjens, uitkomend in de 125cc klasse, om een snelle tijd neer te zetten in de eerste kwalificatie race. Deze verliep voor Carol niet echt naar wens. Bij een tweetal bochten verloor ze ontzettend veel tijd op de rest. Ook kon ze geen constante rondetijden rijden. Ze worstelde met haar zelf en met haar rempunten. Ze verremde zich menig maal en uiteindelijk behaalde ze een 16e plek. In de tweede sessie bleek eens temeer dat Carol niet goed in haar vel zat en de baan niet tot haar favoriet behoorde. Carol rijd liever op de snellere circuits met snelle bochten dan een stratencircuit alwaar over het algemeen veel haakse bochten in zijn verwerkt. Uiteindelijk zou Carol in de race van start kunnen gaan vanaf de 19de plaats op de startgrid. In de 250cc klasse kwamen de overige twee coureurs uit de ÒKingma stalÓ in actie voor hun kwalificatie. Bram Appelo deed het uitstekend en wist zich naar een noemenswaardige 7de tijd te rijden in de tweede sessie. Emilie Litjens, die behoorlijk progressie maakt dit seizoen, wist beslag te leggen op de derde plaats. Voor beide heren hun beste kwalificatie uit hun 250cc carriˆ¬re.

Onder een stralend zonnetje werden zondag j.l. de races verreden op de Varsselring, alwaar ruim 7000 bezoekers langs de baan konden genieten van veel spektakel. Carol kwam als eerste in actie voor het Kingma Racing Team. De matige kwalificatie speelde haar behoorlijk parten, doch Carol reed meer de race tegen haar zelf dan dat met haar collegaÕs. De vloeiende stijl die zij normaal laat zien was er niet en uiteindelijk wist ze als 16de te finishen in een wedstrijd die verrassend door Mark van Kreij werd gewonnen. Later in de middag konden de heren Appelo en Litjens zich gaan opmaken voor de 250cc races. Emile Litjens had een goede start en reed, net als z’n startpositie, op een derde plaats. In het begin van de race wist hij al snel door te stoten naar de eerste plek. Op de huid gezeten door eerst Patrick Lakerveld en later Hans Smees. Lange tijd vocht dit drietal om de podiumrangschikking. Halverwege konden Hans en Emile een gaatje slaan. Hans zat constant aan Emile z’n achterwiel maar wist de snelle Aprilia niet voorbij te steken. Tot aan de laatste bocht was het spannend. Gelukkig hield Emile z’n hoofd koel en ging als eerste over de finish. Bram Appelo reed ook een prima wedstrijd. In een groepje van vier vocht hij om de 7e plek. In de laatste ronde zette Bram de aanval in op de zevende plek maar ging helaas, twee bochten voor de finish onderuit. Snel kon hij z´n Honda weer oprapen om toch nog punten te behalen. Vol gas kwam hij op de laatste bocht af, maar hier bleek dat hij geen remmen meer had waardoor hij rechtdoor moest. Gelukkig kan dit, bij de Molenbocht. Snel de motorfiets weer draaien om uiteindelijk als 15e te finishen. Een knappe prestatie ! Wat volgde was een groot feest in de hospitality tent van het Jaap Kingma Racing Team, alwaar de eerste overwinning van Emilie Litjens uitbundig werd gevierd.