Finishpraat: Nog 1 GP te gaan, waar kijk jij het meest naar uit?

1291
Pecco Bagnaia & Fabio Quartararo | Foto credit: MotoGP.com

De wekelijkse rubriek Finishpraat speelt in op actualiteit, combineert verleden met heden en haalt oude herinneringen op; kortom een verhaal voor de echte motorsportfan. In deze editie een voorbeschouwing op de laatste Grand Prix in Valencia waarbij er nog drie kampioenschappen beslist moeten worden. 

Ik weet niet hoe dat voor jullie voelt, maar voor mij is het seizoen 2022 voorbij gevlogen. Komend weekend staat alweer de laatste Grand Prix op het programma. Traditiegetrouw wordt deze in Valencia verreden. Ik werk al jaren als reisleider van SportTravel, dus voor “ons” is altijd een drukke Grand Prix. Ook dit jaar mogen we weer met een grote groep gasten dit bijzondere evenement meemaken. In de voorgaande edities stond het vaak in het teken van een rijder die zijn laatste Grand Prix reed. Denk aan Jorge Lorenzo, Dani Pedrosa en natuurlijk vorig jaar Valentino Rossi. Dit jaar wordt er sinds lange tijd weer een MotoGP titelstrijd beslist in Valencia. Al leek het er wel lang op dat het veel spannender zou worden. Fabio Quartararo heeft enkel nog theoretische kans op de wereldtitel. De Fransman heeft een bijzondere situatie – denk aan wisselvallig weer – nodig om enigszins kans te houden. Want Ducati is nu zo dichtbij hun tweede rijderstitel, die gaan zij met hun acht coureurs op de grid echt niet meer laten lopen. Pecco Bagnaia heeft een ijzersterke tweede seizoenshelft gereden en gaat normaal gesproken de eerste Italiaanse MotoGP wereldkampioen sinds Valentino Rossi (2009) worden. Het is wel erg gaaf dat het in ieder geval nog definitief beslist moet worden in Valencia. En ook wordt het interessant om te zien hoe Ducati dit gaat uitspelen.







Maar waar ik nog meer naar uitkijk zijn de beslissingen in de Red Bull Rookies Cup en Moto2, want de Izan Guevara (Moto3) is de enige rijder die als wereldkampioen 2022 aan het raceweekend begint. Collin Veijer begint aan de slotronde met 11 punten achterstand op José Rueda. De Spanjaard en Nederlander gaan uitmaken wie er Red Bull Rookies Cup kampioen 2022 gaat worden. Voor de volgers let op; de races worden deze keer op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag verreden. Collin liet afgelopen weekend tijdens de JuniorGP ronde in Valencia al zijn nog steeds enorm goed in vorm te zijn. Ik heb er dus wel vertrouwen in dat we na Bo Bendsneyder (2015) weer een Nederlandse Red Bull Rookies Cup kampioen gaan krijgen. Ik denk ook dat Collin een psychologisch voordeel heeft, want Rueda heeft wat te verliezen en Collin kan alleen maar wat winnen. Maar natuurlijk heeft Rueda wel het belangrijkste voordeel: de voorsprong van 11 punten. Maar ik zie het wel gebeuren in Valencia! Het zou voor Collin natuurlijk een fantastische afsluiting van zijn opleidingsperiode zijn voordat hij aan zijn nieuwe Grand Prix avontuur gaat beginnen.

En dan nog de Moto2 titelstrijd, de meest onvoorspelbare van allemaal. Op Phillip Island leek het erop dat Augusto Fernandez een beslissende slag zou slaan. De Spanjaard reed achter zijn teamgenoot Pedro Acosta te strijden voor een podiumplaats terwijl zijn concurrent Ai Ogura nog maar net binnen de punten reed. Fernandez ging onderuit en Ogura nam de eerste positie in de titelstrijd over. Een week later op Sepang ging het precies andersom. Ogura streed met Tony Arbolino voor de winst, terwijl Fernandez met pijn en moeite zich richting de top-vijf wist te knokken. Een tweede plek was voor Ogura eigenlijk al genoeg om een beslissende tik uit te delen, maar de Japanner wilde meer. In de slotronde deed hij een aanval op winst en ging daarbij onderuit. Een zeer dure – zeg maar gerust kostbare – fout. Terwijl Ogura geen punten scoorde werd Fernandez nog vierde. De Spanjaard leidt nu in het kampioenschap met een voorsprong van 9,5 punten op Ogura. Dat lijkt relatief veel, maar in de Moto2 hoeft dat weinig te zeggen. Er zijn in de Moto2 wel tien rijders die kunnen winnen en zeker wel vijftien rijders die voor het podium kunnen rijden. En onder druk gebeuren er blijkbaar rare dingen bij Fernandez en Oguru. Ik kijk daarom erg uit naar deze allesbeslissende Moto2 race. Ik hoop deze race te gaan kijken een klein beetje hoofdpijn door het vieren van Veijer’s Red Bull Rookies Cup titel op zaterdagavond 😊

Tot volgende week,
Asse Klein



Racesport.nl Supporter


Bent u een trouwe bezoeker van deze website, wilt u het werk van het Racesport.nl redactieteam mede ondersteunen en daarnaast ook nog eens regelmatig kans maken op fantastische prijzen?

Word dan nu Racesport.nl supporter. Meer info: www.racesport.nl/supporter