Ook naast de baan is een goede stoel belangrijk

231
photo

In de racewereld kennen we natuurlijk allemaal het belang van het felbegeerde stoeltje. Of het nou een plaatsje in een formule 1 team is of uitkomen in één van de andere grote raceclasses, in de wereld van racen wil je gewoon plaatsnemen op de stoel.

In sommige autoclasses is een stoel speciaal voor de coureur gegoten. Op die manier is de stoel perfect aangesloten op je lichaam. Zo zou eigenlijk je huis-tuin-en-keukenstoel ook moeten aanvoelen. Als je even niet op de racebaan te vinden bent kijk je thuis naar andere races vanuit je relaxfauteuil. Je denkt daar misschien niet zoveel bij na, maar de kwaliteit van zo’n zitplek kan je helpen om rugklachten te voorkomen.







Verschillende soorten fauteuils
Een relaxfauteuil is goed voor je lichaam. Je lichaam is namelijk constant op zoek naar het evenwicht tussen recht zitten en relaxed zitten. Als je relaxed zit dan komen de spieren in je rug en nek ook tot rust. Zeker voor sporters is dit een belangrijke factor. Fauteuil heb je in verschillende soorten:

  • Relaxfauteuil
  • Draaifauteuil
  • Oor fauteuil
  • Clubfauteuil
  • Moderne fauteuil

Welke past het beste bij jou? Voor sporters is de relaxfauteuil denk ik het meest geschikt. De meeste relaxfauteuils hebben een ingebouwd voetensteuntje. Hierdoor kun je na een lange dag op de racebaan lekker met de voetjes ophoog. Dat noemen we ook wel easysit.

Waarom is een goede stoel belangrijk?
Als je thuis over een stoel beschikt die mee gaat met de natuurlijke vorm van je ruggengraat, dan verkleint dat de kans op nek- en rugklachten. Natuurlijk is niet iedereen even lang, dus als je echt een stoel op maat wilt hebben dan moet je langs de showroom om de juiste zithoogte te testen. Denk er hierbij ook om dat de armhoogte goed is. Als de armsteunen te hoog of te laag zitten dan zorg je alsnog voor een onnatuurlijke houding. Naast nek- en rugklachten kan een verkeerde zithouding ook leiden tot ader- of zenuwafknelling.

Bureau- of gamestoel
Als racer en/ of gameliefhebber breng je behoorlijk wat uurtjes door op de computerstoel. Als je echt professioneel racet kan het zelfs zo zijn dat je een playseat cadeau krijgt. Dit is een racestoel die staat zoals je ook in de auto zou zitten. Een playseat is vaak inclusief stuurtje en pedalen. Sommige playseats kun je nog helemaal afstellen met verschillende kussendiktes. Zo zorg je ervoor dat de stoel is afgesteld op jouw lichaam en kun je er langer in zitten. Handig voor zowel amateur als professionele coureurs.

Als je veel achter de pc gamet is het belangrijk dat je niet uren op een stoel met rechte leuning gaat zitten. Daarom is het concept gamestoelen ook bedacht. Deze stoelen zijn er speciaal voor gemaakt om voor een langere tijd comfortabel te kunnen zitten. Maar let op, het is nog steeds van belang dat je eens in de zoveel tijd in beweging komt. Als je goed het evenwicht kunt bewaren zijn ook gamestoelen geschikt voor je rug.