Valentino Rossi: ‘Quartararo is een plaaggeest, hij jaagt ons allemaal op’

331
fabio-quartararo
Fabio Quartararo & Valentino Rossi | foto© Yamaha Racing

Fabio Quartararo maakt er geen geheim van dat Valentino Rossi zijn jeugdidool was en dat het een droom voor hem is om nu samen met hem te rijden in de koningsklasse. Valentino Rossi daarentegen sprak vol lof over de dit seizoen in de koningsklasse debuterende 20-jarige Fransman die hem dit seizoen al regelmatig de baas en te snel af was.

Elke jonge coureur heeft een voorbeeld, een held of een jeugdidool. Voor Fabio Quartararo was dit niet anders, in zijn beginjaren als coureur was er voor de inmiddels 20-jarige Fransman maar één groot voorbeeld, namelijk Valentino Rossi.







Nu Quartararo aan het begin van dit seizoen zijn debuut maakte in de koningsklasse rijdt hij zijn races dus samen met zijn jeugdidool, sterker nog, met vier podiumplaatsen en drie pole-positions zet de Petronas Yamaha SRT-coureur zet hij zijn grote voorbeeld regelmatig in de schaduw, een hele rare gewaarwording voor de protegé van Wilco Zeelenberg. Met uitzondering van Silverstone, waar de Fransman in de eerste bocht ten val kwam, eindigde de MotoGP debutant in Spielberg, Misano en Aragón zelfs drie keer op rij voor de negenvoudig wereldkampioen.

Fabio Quartararo: “Elke keer als ik met hem op de baan ben, is het een genoegen voor mij. Dit is iets heel speciaals voor mij omdat hij als sinds mijn eerste jaren als coureur mijn idool is. In Oostenrijk stond hij vlak achter mij op de grid op de vierde plaats. Ik probeerde meteen een gaatje op hem te slaan en uiteindelijk heb ik het gehaald. Het is altijd een genoegen om hem voor hem te eindigen, ook al is het o zo moeilijk. Het is een droom om samen met hem te rijden.”

In een interview met het Italiaanse Sky Sport werd Rossi daarentegen gevraagd naar het sterke optreden van de jonge Fransman tijdens zijn debuutseizoen op de satelliet Petronas Yamaha.

Valentino Rossi: “Het lijkt erop dat op dit moment alle Yamaha-coureurs in goede vorm zijn – ook omdat we moeten, want we hebben Quartararo die momenteel erg vervelend is (met een knipoog en een glimlach). Elke keer als hij de baan opgaat, is hij een halve seconde sneller dan de anderen. En als je op dezelfde motor zit als hem, moet je constant je best doen om niet te ver weg te zijn. Aan de ene kant is het een echte plaaggeest, omdat we allemaal zelf graag het snelst willen zijn. Maar aan de andere kant is het leuk omdat hij ons allemaal sneller laat gaan. Hij heeft een buitengewoon talent. Ik verwachtte wel dat hij snel zou zijn – maar zo snel dat had niet verwacht. Niemand had dat verwacht denk ik. Wat hij doet, zelfs in de trainingen, is echt ongelooflijk. Het onbevangen erin gaan en zijn onzorgvuldigheid in een voor hem nieuwe klasse is een bijkomend voordeel. Hij stapt op de motor en denkt aan niets, hij heeft ook geen negatieve ervaringen die hij met zich meedraagt.”

Het kan raar lopen, toen de inmiddels 20-jarige Quartararo op 20 april 1999 werd geboren werd was Rossi al bezig aan zijn vierde Grand Prix seizoen en had hij al 17 GP overwinningen op zijn naam staan.

 

Handige links Gran Premio Michelin de Aragon:

Tijdschema en volledige uitslagen
Waar te volgen op TV
Fotoverslag

Bekijk je Racesport.nl op je mobiel, download dan nu de nieuwe Racesport.nl App